Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad har Flygvapnets repövningar i Lemmenjoki egentligen handlat om?

Från 2019
Uppdaterad 16.06.2019 14:40.
Flygvapnets Lapplandsstuga
Bildtext I natursköna Lemmenjoki i Lappland har Flygvapnet en stuga
Bild: Flygvapnet

Huvudstaben har fortsatt kräva Flygvapnet på tilläggsutredningar om vad som egentligen har försiggått på de "frivilliga repövningar" som ordnats i Lemmenjoki.

Utredningsbegäran har undertecknats den 24 maj och gäller tre repövningar som ordnats vid stugan i Lemmenjoki i Enare i slutet av 2017.

Två åtal och en förundersökning

I det mest uppmärksammade fallet - Karelens flygflottiljs repövning den 22-24 september - har två åtal väckts.

Överste Markus Päiviö i Helsingfors hovrätt den 1 maj 2019
Bildtext Markus Päiviö
Bild: Jouni immonen / Yle

Före detta kommendören för Karelens flygflottilj Markus Päiviö åtalas för missbruk av förmansställning, tjänstgöringsbrott och ärekränkning. Han ska ha varit berusad under hela övningen och uttalat sig kränkande mot sina underlydande.

Flygvapnets dåvarande kommendör Sampo Eskelinen åtalas tjänstgöringsbrott.

En förundersökning har också inletts kring Försvarsmaktens kommendör, Jarmo Lindbergs agerande. Man utreder om han gjorde sig skyldig till brott genom att försumma sina förpliktelser om militär disciplin och brottsbekämpning inom Försvarsmakten.

Jarmo Lindberg / puolustusvoimain komentaja / kenraali / santahamina 30.05.2018
Bildtext Jarmo Lindberg
Bild: Jouni Immonen / Yle

Förklaringarna duger inte

Nu vill Huvudstaben får mer information dels om flygflottiljens repövning och dels om två andra repövningar - en som Luftkrigsskolan ordnade 1-3 september och Flygvapnets beredskapsövning 25-27 oktober.

Nyhetsbyrån STT säger att en del av frågorna som Huvudstaben ställer är hemligsstämplade, men man vill bland annat veta hur Flygvapnet självt bedömer kvaliteten på övningarna - om det var frågan om egentliga militära repövningar eller om det handlade om evenemang som ordnats av andra orsaker.

En fråga som också intresserar Huvudstaben är varför Försvarsmaktens egna fordon inte användes för transporterna till Lemmenjoki.

Presidenten: Den tiden är förbi

President Sauli Niinistö är överbefälhavare för Finlands försvarsmakt. Han tillfrågades i maj om sin syn på den frivilliga repetitionsövningen i Lemmenjoki.

Niinistö sade att en epok har gått i graven i och med Lemmenjokifallet. Han sade att verksamhet av det där slaget inte går an i dagens värld.

Diskussion om artikeln