Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanonhelg för Teemu Suninen på Sardinien – knep andra pallplaceringen i karriären

Från 2019
Teemu Suninen kör sin Ford på en grusväg.
Bildtext Teemu Suninen slutade tvåa på Sardinien.
Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press

Teemu Suninnen körde in sin Ford på en andra plats i Sardiniens VM-rally. Finländaren klättrade en placering på den sista specialsträckan då Ott Tänak gjorde ett stort misstag och tappade sin ledning.

Teemu Suninen har kört stabilt under hela helgen på Sardinien. Finländarens namn har varit högt uppe i resultatlistan och efter den 19:e och sista specialsträckan fick han glädjas över en andra plats.

Det är andra gången i karriären som Suninen får kliva upp på prispallen. Förra året slutade han på tredje plats i tävlingen i Portugal.

– Det var en bra tävling och ett fint resultat, speciellt med tanke på att jag har ny kartläsare nu. Det var en stor utmaning men vi lyckades hålla bilen på banan, säger Suninen efter den sista specialsträckan.

Mycket tydde på att Suninen skulle sluta på tredje plats i rallyt men den sista specialsträckan bjöd på en rejäl dos dramatik.

Toyotaföraren Ott Tänak hade en stor ledning inför den sista specialsträckan men körde ut i vägrenen i en kurva och fastnade.

Tänak tappade massor med tid men lyckades ta sig i mål på en slutlig femte plats. Segern gick i stället till Dani Sordo.

– Vi kunde inte tro våra ögon. Det här är en av de största besvikelserna den här säsongen, säger Toyotas stallchef Tommi Mäkinen.

Esapekka Lappi var näst bästa finländare på Sardinen med sin sjundeplats. Kalle Rovanperä vann WRC2-klassen och var nia i det totala sammandraget.

– Det här var en av de tuffaste tävlingarna jag varit med om, sade Rovanperä efter dagens sista specialsträcka.

Resultat, Sardiniens VM-rally:

1. Dani Sordo Ford
2. Teemu Suninen Ford +13,7
3. Andreas Mikkelsen Hyundai +32,6
4. Elfyn Evans Ford +33,5
5. Ott Tänak Toyota +1.30,1
6. Thierry Neuville Hyundai +2.06,7
7. Esapekka Lappi Citroen +2.59,6

Diskussion om artikeln