Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö inledde Gullrandadiskussionerna och träffade Tysklands förbundspresident: ''Kampen mot klimatförändringen måste föras tillsammans''

Från 2019
Sauli niinistö och Frank-Walter Steinmeier under diskussion.
Bild: Lehtikuva

President Niinistö öppnade Gullrandadiskussionerna i Nådendal under eftermiddagen. Det två dagar långa evenemanget som Niinistö står värd för handlar om utrikes- och säkerhetspolitik.

Under presstillfället innan den officiella diskussionen inleddes frågades det genast om presidentens syn på det nya regeringsprogrammet och på regeringen själv.

– Jag har bekantat mig med det preliminärt. Det är en bra start. Vad beträffar personerna så tror jag att uppgifterna görs tillsammans.

Bland annat Nord Stream 2-projektet lyftes också fram under presstillfället. Niinistö ombads ta ställning till ifall det ännu är realistiskt att motsätta sig projektet som skapat livliga diskussioner och väckt motstånd i exempelvis Polen.

– Rent säkerhetspolitiskt är det svårt att föreställa sig att ett andra rör skulle vara en säkerhetsrisk i och med att det redan finns ett, svarar Niinistö.

Tysklands förbundspresident gäst

Niinistö träffade under söndagskvällen Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier. Temat för diskussionen var Europas framtid.

Enligt Niinistö är början på Finlands EU-ordförandeskap besvärlig. Han betonade under sitt inlägg att en av de mest centrala frågorna för EU är huruvida unionen ännu har något gemensamt.

– Vi måste påminna oss om varför vi är tillsammans. Det är mycket lättare att diskutera meningsskiljaktigheter ifall vi först hittar något gemensamt, säger Niinistö.

Frank-Walter Steinmeier håller tal.
Bildtext Frank-Walter Steinmeier.
Bild: Lehtikuva

Frank-Walter Steinmeier inledde sitt tal med att gratulera Finland till vinsten i ishockey-VM.

Under sitt tal funderade han kring Europas framtid och påminde gästerna att alla kan bidra till att forma framtiden. Utöver det räknade han upp utmaningar, exempelvis klimatförändringen och invandringen, som Europa behöver tampas med.

– Trycket på de politiska organisationerna är hårt. Då meningsskiljaktigheter råder måste Europa stärka sin hemvist. Unionen fungerar bäst tillsammans.

Stora och snabba förändringar är på gång - då motsättningarna och nya krafter växer måste Europa vara enigt, enligt Steinmeier. Han betecknade också brexit som en mardröm.

EU:s förhållande till stormakter diskuterades

Steinmeier nämnde även EU:s förhållande till USA, Ryssland och Kina.

– Vi måste förstå att Kina kommer närmare och blir mer avlägset på samma gång. Kina är Tysklands största handelspartner, men också den största konkurrenten. I vilken riktning vill vi att EU:s och Kinas förhållande ska gå? Kan vi bevara EU:s gemensamma linje i frågan, funderade han vidare.

Efter de inledande talen följde ett diskussionstillfälle presidenterna emellan. Också under diskussionstillfället kom EU:s gemenskap på tal.

Niinistö frågade Steinmeier hur han tror att EU ser ut om fem år. Steinmeier hoppades att européerna har lärt sig en läxa i och med Storbritanniens eventuella utträde.

– Alla har erkänt att exempelvis kampen mot klimatförändringen måste föras tillsammans, säger Steinmeier.

Niinistö förde också in diskussionen på EU:s säkerhet och försvar. Enligt honom har diskussionen kring unionens säkerhet blivit bättre under de senaste åren. Steinmeier efterlyste å sin sida en mer aktiv utrikespolitik från EU:s sida.

Li andersson och maria ohisalo på Gullranda.
Bildtext Li Andersson och Maria Ohisalo deltog bland andra ministrar i Gullrandadiskussionerna.
Bild: Lehtikuva
Ministrar går mot kameran.
Bildtext Också Erkki Tuomioja och Pekka Haavisto var närvarande.
Bild: Lehtikuva

Programmet fortsätter med diskussioner i morgon, måndag, klockan 9:30. Statsminister Antti Rinne och Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho kommer bland andra att höras.

Diskussion om artikeln