Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Hongkong släpptes demokratiaktivisten Joshua Wong på fri fot - men demonstranterna kräver att Carrie Lam avgår

Från 2019
Demokratiaktivisten omringades av journalister då han lämnade Lai Chi Kok-fängelset i Hongkong på måndagen.
Bildtext Demokratiaktivisten omringades av journalister då han lämnade Lai Chi Kok-fängelset i Hongkong på måndagen.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Efter en månad i fängelse frigavs studentledaren och demokratiaktivisten Joshua Wong på måndagen, tidigare än planerat. Hongkongledningen försöker blidka invånarna dagen efter att uppemot två miljoner av dem deltog i en massdemonstration.

Den kände studentledaren Joshua Wong har suttit i fängelse i två omgångar för sin ledarroll roll i den så kallade Paraplyrörelsens stora demonstrationer år 2014.

Nu senast hann han avtjäna en månad av ett två månader långt straff och en del bedömare tolkar frigivningen som ännu ett försök att blidka hongkongborna under den nu pågående proteströrelsen.

- Vad som än händer så kommer jag att delta i protesterna snart. Jag kommer att delta i kampen mot den här ondskefulla lagen, sade Wong då han lämnade fängelset idag.

- Jag tror det är dags för henne, lögnaren Carrie Lam, att avgå, tillade han med hänvisning till Hongkongs regeringsledare.

Demonstrationen blockerade centrum av Hongkong söndagen den 16 juni.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Arrangörerna uppskattar att uppemot två miljoner människor deltog i söndagens massiva protesttåg mellan Victoria Park och regeringskvarteret.

Det totala deltagarantalet är egentligen omöjligt att uppskatta eftersom demonstrationen blockerade centrum av Hongkong hela dagen. De sista som lämnade Victoria Park fick trängas fram i fem timmar innan de nådde fram till regeringskvarteret.

Uppslutningen var oväntat stor med tanke på att Hongkongregeringen på lördagen hade meddelat att lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina lagts på is på obestämd tid.

På söndagen krävde demonstranterna att lagförslaget skrotas helt och att Carrie Lam avgår från sin post som Hongkongs chefsminister.

Hongkongs regeringschef Carrie Lam höll en presskonferens i lördags där hon meddelade att utlämningslagen läggs på hyllan.
Bildtext Hongkongs regeringschef Carrie Lam höll en presskonferens i lördags där hon meddelade att utlämningslagen läggs på hyllan.
Bild: AFP / Lehtikuva

På söndagen framförde Lam en ursäkt för hur det kontroversiella lagförslaget hanterats och för att det lett till så stor konflikt och beskvikelse.

Ingen av de demokratiaktivister eller demonstranter som intervjuades under söndagen hade låtit sig blidkas av hennes ursäkt.

Svår utmaning för Peking

Då morgonen grydde i Hongkong på måndagen fanns några hundra demonstranter kvar på gatorna. En del av dem sov.

Efter förhandlingar senare på morgonen lät demonstranterna polisen öppna gator som varit blockerade av demonstranter i närmare ett dygn.

Sovande demonstranter i Hongkong på måndag morgon 17.6.
Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Idag har det också utlysts mindre demonstrationer och en generalstrejk, men ingen väntar sig att dagens protester ska få samma uppslutning som massdemonstrationen igår.

Enligt obekräftade uppgifter i lokala medier planerar myndigheterna nu att låta förslaget till utlämningslag stillsamt självdö och de ska ha fått grönt ljus för det från Peking.

Vad gäller Carrie Lams öde så har åtminstone statliga kinesiska medier rapporterat att Peking står fortsatt bakom Lam.

Protestvågen i Hongkong utgör en svår utmaning för Peking. Den kommer olägligt också med tanke på det pågående handelskriget med USA och en dalande ekonomi.

Källor: Reuters, AP, AFP, South China Morning Post

Diskussion om artikeln