Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Forskare undersöker berggrunden i jakten på batterimineraler

Från 2019
LITIUM KARBONAATTI / LITIUM KARBONAT
Bildtext Litium karbonat
Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST

Berggrunden i delar av Pedersöre och Kronoby undersöks i sommar av Geologiska forskningscentralen (GTK). Målet är att ta reda på om det finns batterimineraler i berggrunden.

- Nordost om det här området, i Kaustby, finns det mycket litiumpegmatiter. Så visst finns det en möjlighet att man kan hitta sådant på området, eller det finns en chans att vi kan få nya tips om potentialen, säger geolog Janne Kuusela.

Enligt Kuusela kan det också finnas till exempel kobolt på området.

Frågan om kartering

Geologiska forskningscentralen är ändå inte ute efter att i första hand hitta nya fyndigheter för gruvindustri. I stället handlar det om kartering av berggrunden och samla ny information om området.

Geologerna kommer att ta bergartsprover med hammare för att undersöka dem vidare, men om man gör borrningar kontaktas alltid markägaren.

- Vi gör allmän forskning och via den finns information som kan tillämpas om någon annan vill hitta något, om ett bolag blir intresserat. Men vi håller det på en väldigt allmän nivå, chansen att vi skulle hitta något är ytterst liten, men finns alltid en möjlighet.

Avslutas med rapport

Fältarbetet pågår mellan maj och september och gäller delar av Pedersöre (Lappfors), Evijärvi, Kaustby, Kronoby och Vetil.

Efter att analyserna är gjorda ger GTK ut en rapport som finns tillgänglig för vem som helst som vill bekanta sig närmare med berggrunden i området.