Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strömmen tillbaka i Sydamerika - men det kan ta två veckor innan man vet hur strömavbrottet kunde bli så omfattande

Från 2019
En valfunktionär använde sin mobiltelefon för att lysa upp sina papper i en vallokal i Rosario. Trots strömavbrottet genomfördes regionalval i delar av Argentina på söndagen.
Bildtext En valfunktionär använde sin mobiltelefon för att lysa upp sina papper i en vallokal i Rosario. Trots strömavbrottet genomfördes regionalval i delar av Argentina på söndagen.
Bild: EPA-EFE/Franco Trovato Fuoco

Argentina och Uruguay, som mörklades helt på söndagen, har fått strömmen tillbaka. Också i de delar av Paraguay och Chile som drabbades, ska problemen nu har åtgärdats i stort sett.

Orsaken till det massiva strömavbrottet som drabbade omkring 50 miljoner människor i framför allt Argentina och Uruguay på söndag morgon är fortfarande oklart.

Felet uppstod i nätverket mellan två kraftverk i nordöstra Argentina, men det som nu utreds är den händelsekedja som gjorde att strömavbrottet blev så omfattande - mer omfattande än någonsin tidigare i Sydamerika.

- Vi utesluter ingenting, men en cyberattack är osannolik, sade Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui under en presskonferens på söndag kväll, lokal tid.

Vi utesluter ingenting, men en cyberattack är osannolik

Så gott som hela Argentina och Urugay mörklades alltså helt på söndag morgon, då befolkningen vaknade upp till farsdagen.

Bara ögruppen Eldslandet i södra Argentina behöll strömmen, eftersom området inte är kopplat till det nationella elnätet.

Trafikljusen fungerade inte på Självständighetsskvären i Uruguays huvudstad Montebvideo på söndagen.
Bildtext Trafikljusen fungerade inte heller på Självständighetsskvären i Uruguays huvudstad Montevideo på söndagen.
Bild: EPA-EFE/Concepcion M.Moreno

Exempelvis i Argentinas huvudstad Buenos Aires stannade all kollektivtrafik, vattenförsörjningen stötte på stora problem och butiker tvingades stänga. Lyckligtvis har sjukhusen reservaggregat och lyckligtvis råkade det vara helg.

Argentinas president utlovade en grundlig utredning av orsakerna till strömavbrottet som "saknade motstycke".

Enligt energimyndigheter kommer det att ta åtminstone 10-15 dagar innan man kan presentera resultaten av den utredningen.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln