Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formbesked av Finlands OS-hopp i skateboard – Lizzie Armanto tvåa på världstouren, förlorade endast mot 12-åriga sensationen

Från 2019
Lizzie Armanto.
Bildtext Lizzie Armanto.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den finsk-amerikanska skateboardaren Lizzie Armanto närmar sig en plats i OS i Tokyo. Armanto slutade tvåa i en kvaltävling i USA natten till måndag finsk tid och knep viktiga rankingpoäng. Kul, summerar åkaren själv.

Armanto deltog i damernas park och stannade på 55 poäng i finalen, vilket räckte till en andra plats bakom Japans Misugu Okamoto (63,16 poäng).

Tävlingen i Long Beach i Kalifornien, som hör till proffstouren i skateboard, hör till kvaltävlingarna till OS i Tokyo, där de bäst placerade får med sig rankingpoäng. Det är de 16 främsta åkarna i världen som kvalar in till OS.

Medaljörerna i VM i oktober tar sig också till OS.

Armanto har själv vuxit upp i USA, men har en finsk pappa. Det var pappan som övertalade henne att representera Finland i OS.

– Min pappa bor i Finland och han ringde mig och sade att han vill åka dit och stöda mig, vilket vore häftigt. Det skulle vara väldigt coolt att ge min pappa den möjligheten, sade Armanto tidigare.

Lizzie Armanto i farten.
Bildtext Lizzie Armanto i farten i Long Beach.
Bild: AFP / Lehtikuva

Med andra ord skvallrar nattens resultat om att 26-åriga Armanto ska ses som en potentiell OS-medaljör för Finland.

– Det är kul att se ”Finland” uppe på resultattavlan. Tidigare har det inte spelat någon roll var man kommer ifrån, säger hon på arrangörernas webbsida.

Det spelar ingen roll för Armanto själv heller.

– Mitt program är fortfarande likadant. Allt omkring mig är lite annorlunda, men mina mål är fortfarande samma: Jag vill åka så bra jag bara kan i tävlingar, säger hon.

Japanska kidsen skrällde

Segern gick alltså till Misugu Okamoto, som fyller 13 den här veckan. Tidningen Japan Times talar om ”en chock”.

– Jag hade faktiskt inte trott att jag skulle ha kapacitet att vinna den här tävlingen, säger en lika överraskad Okamoto till tidningen.

– Men visst gör det mig glad. Jag kan inte riktigt tro att det är sant, fortsätter hon.

Kokona Hiraki, som slutade trea med 53,06 poäng i tävlingen, kan inte heller direkt klassas som en veteran. Hon är 10 år gammal.

Sommar-OS 2020 i Tokyo invigs den 24 juli och avslutas den 9 augusti.

Stor genomgång: Följ med finländarnas jakt på OS-platser till Tokyo gren för gren

Yle Sporten presenterar läget kring Finlands OS-trupp 2020.

Diskussion om artikeln