Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

barn smakar på örter de har plockat i skogen

Våra vildörter blir supermat och erbjuder också businessmöjligheter för ungdomar

Vildörterna lockar nu företagsamma 4H-unga ut i skogen.

Från 2019

Skogen är öppen för oss alla dygnet runt och året om, men vi inser inte alltid vilka möjligheter växtriket kan erbjuda oss. 4H i Sibbo vet att man förutom skogsvett och klimatsmart matlagning också kan lära sig företagsamhet i skogen.

Vi tog oss ut till Söderkulla gård i Sibbo för att följa med Sibbo 4H-föreningens örtutbildning som lär unga barn vilka växter som går att använda i köket, hur man ska använda dem och vad man kan göra om man vill tjäna en slant på det man hittar.

Före man ger sig ut i grönskan måste man såklart bekanta sig med de rättigheter och skyldigheter man har. Om du känner att du inte har full koll på allemansrätten, kan du fräscha upp minnet på forststyrelsens hemsida.

barn går genom högt gräs på väg till skogen
Bildtext Ibland måste man ta sig igenom högt gräs för att komma åt de bästa örtställena. Då stöter du säkert också på lupinerna, som är vackra men giftiga.
Bild: Elis Henell

-Nässla, maskros, hallonblad, björklöv, kirskål, älggräs... Anki Nyberg, verksamhetsledare på 4H i Sibbo radar upp ett tiotal växter som är både hälsosamma och eftertraktade av restauranger som vi ska titta på och eventuellt plocka.

Det kan verka svårt att hitta bland de hundratals växter som finns att plocka i skogen. Därför kan det vara klokt att börja från dem man känner igen från tidigare men som man kanske inte förstått att använda.

Harsyran finns det rikligt om i skogen och passar ypperligt i somriga sallader.

Maskros, harsyra och brännässla hör säkert till de mest bekanta växterna medan kirskålen redan orsakar lite förundran.

Tumregeln är samma som för svampen: att inte plocka något man inte känner igen. Även en växt som verkar bekant kan visa sig vara något annat som i bästa fall smakar illa och i värsta fall kan vara giftigt.

William Broberg, Albin Fransman och Pontus Tackman som är 4H-aktiva i Sibbo smakar nyfiket på nästan allt vi hittar. Pojkarna är överens om att vissa örter smakar rätt illa, i alla fall före tillredning.

Anki Nyberg leder barn genom en äng för att hitta örter
Bildtext Anki Nyberg känner både skogens örter och hur man får barnen med på att plocka dem.
Bild: Elis Henell

Anki Nyberg, verksamhetsledare på 4H i Sibbo tar oss rutinerat igenom skog och äng till växterna vi söker efter. Hon påminner oss om att undvika vissa områden så som nära klippt gräs och komposter.

En till bra tumregel är att hålla sig åtminstone en "koppellängd" från stigar eftersom våra fyrbenta vänner också trivs i skogen.

Med rätt utrustning är det smärtfritt att plocka nässlor. Av dem kan man till exempel göra chips!

På örtplockningskursen lär sig de unga inte bara att känna igen skogens nyttoväxter, men också hur man kan tjäna en slant på sina utflykter.

En företagsam ung kan genom att bli 4H företagare på ett riskfritt sätt pröva på livet som egenföretagare. Det gäller bara att bli aktiv i en lokalavdelning som hjälper till med byråkrati, lov och försäkringar.

Till skillnad från sommarjobb finns det ingen åldersgräns för entreprenörskap

4H fungerar också som en länk mellan örtplockarna och de lokala restaurangerna som behöver råvaror. De ger en beställning på vad som behövs i köket och plockarna drar till skogs för att fylla korgarna.

Om örtplockning inte är ens grej kan man också skapa ett företag inom sin egen bransch. Det kan handla om allt från att baka till att rasta hundar och klippa gräs.

Maskrosen är så mycket mera än ogräs. Bladen, knopparna och blommorna kan användas på många olika sätt i köket.

Kolla in vad du kan laga av örterna i din närskog! Anki Nyberg delar med sig av några läckra recept:

Pojke håller i korg full med nässlor
Bild: Elis Henell

Nässelchips

Kirskålspaj

Nässelplättar

Diskussion om artikeln