Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat: Tammerfors huvudort i hockey-VM 2022 – Helsingfors, Åbo och Jyväskylä fortfarande med i racet

Från 2019
Tammerfors Däck.
Bildtext Tammerfors Däck.
Bild: Studio Daniel Libeskind

Nu står det klart att ishockey-VM 2022 i huvudsak kommer att arrangeras i Tammerfors i den nya arenan i stadens centrum. Det bekräftade Ishockeyförbundet på måndagen. Den andra värdorten väljs senare.

Att Tammerfors är huvudort innebär i praktiken att Lejonen kommer att spela sina gruppspelsmatcher i den nya arenan som byggs som bäst i staden. Semifinalerna och finalen spelas också där.

Tammerfors nämndes som huvudort redan i ansökningen då Finland beviljades värdskapet. Fram till nu har det ändå inte varit bekräftat från Ishockeyförbundets sida att merparten av matcherna faktiskt ska gå av stapeln där.

Det nya arenakomplexet Tammerfors Däck, förväntas stå klart i tid till årsskiftet 2021-2022.

– Det känns bra att kunna bekräfta det här passligt i tid till sommaren. Nu kan vi köra igång med arrangemangen här i Tammerfors på allvar och samtidigt fortsätta förhandla med de andra potentiella värdorterna, säger Heikki Hiltunen, generalsekreterare för VM 2022, på en presskonferens på måndagen.

Var ska resten av matcherna spelas?

Enligt Hiltunen är det ”flera andra orter” som fortfarande är aktuella för att stå värd för VM-matcher då. Senare under presskonferensen preciserade han att förbundet fått in erbjudanden från Helsingfors, Åbo och Jyväskylä.

I Helsingfors är det givna alternativet Helsingforsarenan, som tidigare stått värd för VM-matcher 1997, 2003, 2012 och 2013 – men i Åbo och Jyväskylä finns det frågetecken kring de nya arenabyggena, som tidigare lockade förbundet att arrangera VM där.

I Åbo har det så kallade bangårdsprojektet, med ett nytt upplevelse- och evenemangscenter, fått grönt ljus av stadsmiljönämnden, men förväntas stå klart först 2023. Alternativet är alltså i praktiken att spela matcher i den gamla Åbohallen.

I Jyväskylä planeras i sin tur ett nytt idrottskomplex på Hipposhallens plats, men det projektet har också skjutits framåt med minst ett halvår på grund av problem med finansieringen. Tanken var ursprungligen att påbörja byggarbetet i höst.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln