Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En kvinna med ryskt och finländskt medborgarskap diskriminerades då hon inte fick jobba i en garnisonsrestaurang

Från 2019
Uppdaterad 17.06.2019 15:36.
Garnisonsrestaurang i Sandhamn.
Bildtext Garnisonsrestaurang i Sandhamn.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors tingsrätt har friat den diskrimineringsåtalade mannen som skötte rekryteringen till Försvarsmaktens garnisonsrestaurang. Rätten anser att mannen hade fått lagstridiga instruktioner från Försvarsmakten.

Rättsprocessen fick sin början då Yle på våren 2017 gick ut med nyheten om en kvinna med både finskt och ryskt medborgarskap, bosatt i Kouvola.

Kvinnan hade sökt ett jobb som kökshjälp i restaurangen vid garnisonen i Vekaranjärvi, men hon vägrades anställning med hänvisning till att hon hade dubbelt medborgarskap, finskt och ryskt.

Kvinnan hade bott i Finland i 26 år.

Rätten ansåg att mannen som anklagades för diskriminering i samband med rekryteringen hade följt Försvarsmaktens order.

Tingsrätten ansåg också att kvinnan hade diskriminerats på grund av sitt dubbla medborgarskap.

Försvarsmakten hade gett order om saken

Rätten konstaterade att Försvarsmakten hade klargjort för rekryteringsföretaget Kairest Oy som skötte rekryteringen till Försvarsmaktens garnisonsrestaurang, att personer med dubbelt medborgarskap inte kan jobba vid garnisonen.

Rätten ansåg att mannen hade agerat enligt de instruktioner han fått, och att han inte hade kunnat veta att de var lagstridiga. Det fanns heller inga skäl för mannen att ifrågasätta de instruktioner han hade fått.

Polisen misstänkte fyra personer för diskriminering, men endast en åtalades. Av de fyra arbetade två på Kairest, en vid Leijona Catering.

Försvarsmakten hade utlokaliserat sin restaurangverksamhet till Leijona Catering Oy som i sin tur hade gett rekryteringsuppdraget till Kairest.

Mannen som åtalades uppgav i rätten att han fått instruktioner gällande personer med dubbelt medborgarskap. De andra som misstänktes av polisen nekade till detta. Också Försvarsmaktens representanter nekade.

Rätten ansåg ändå att mannen hade fått instruktioner gällande saken.

Dubbel medborgarskap godkäns inte

Kvinnan från Kouvola som sökte jobbet fick ett meddelande om att personer med dubbelt medborgarskap inte kan få arbetet.

- Jag började må dåligt av det. Jag funderade på hur jag kan vara ett hot mot säkerheten, berättade kvinnan i Helsingfors tingsrätt.

Yle har flera gånger rapporterat om att Försvarsmakten har gett anvisningar om att personer med dubbelt medborgarskap ska behandlas på annat sätt än andra.

Försvarsministeriet bestred nyheten och krävde att Yle skulle ändra den, vilket Yle inte gjorde.

Den dåvarande försvarsministern Jussi Niinistö (vid tidpunkten hörde han till Sannfinländarna, senare gick han över till Blå framtid) kallade nyheten en anka och krävde en ursäkt av Yle.

Efter detta började polisen utreda flera fall av diskriminering.

Försvarsmaktens kommunikationschef Sami Nurmi säger till STT att Försvarsmakten inte har gett sådana order som skulle diskriminera personer med dubbelt medborgarskap.

Han anser att domen från Helsingfors tingsrätt hänvisar till muntliga instruktioner, och inte officiella instruktioner. Om några muntliga instruktioner har givits så handlar det om en enskild persons agerande, och inte Försvarsmaktens officiella linje.

Artikeln baserar sig på en text av finska Yle.

Artikeln uppdaterades 17.6.2019 klockan 15:04 med Försvarsmaktens kommentar.

Diskussion om artikeln