Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Stadsfestivalen Punkten bjuder på upplevelser, äventyr och information i tre dagar samtidigt som den uppmuntrar publiken att delta på olika sätt

Från 2019
På bilden logon för stadsfestivalen Punkten. Punkten skriven i vitt på svart botten.

Punkten är en ny och nyfiken stadsfestival som ordnas den 1–3 augusti på Medborgartorget i Helsingfors. Under de tre evenemangsdagarna får besökarna möjlighet att pröva på nya saker och diskutera intressanta frågor tillsammans med artister och andra välkända medverkande. Festivalen är avgiftsfri och öppen för alla.

Program från evenemanget direktsänds i tv, radio och på Yle Arenan. Inspelningarna från en del av programmen läggs dessutom ut på Yle Arenan. Sändningarna görs tillsammans med publiken mitt i stan.

Publiken får delta i programmen

De gemensamma aktiviteterna gör Punkten till en unik festivalupplevelse. Avsikten är att lyfta fram finländares berättelser i live-föreställningarna och på Yles kanaler.

”Vi ville ta Yle ut på stan där människorna är och i våra program lägga fokus på sommarstadsborna. Att ordna evenemang och skapa möjligheter till upplevelser är en viktig del av medierna i dag och det gäller också Yle”, säger Merja Ylä-Anttila, Yles verkställande direktör.

”Det är fint att få vara med om att ordna ett evenemang av det här slaget på paradplats på Medborgartorget – huvudstadens nya vardagsrum – och att förmedla stämningar därifrån till hela Finland. Vi tänker i fortsättningen vara mer närvarande också på andra håll i Finland. Till exempel genom Karaokekarnevalen i sommar”.

Punkten bjuder på mycket svenskspråkigt program. På scenen ser vi bland annat Daniel Olin, Sonja Kailassaari, Mårten Svartström, Micke Björklund, Egenland, BUU-klubben, MGP, Strömsö och en hel del bekanta profiler från både Yle X3M och Yle Vega.

Det bjuds också på ett mångsidigt finskspråkigt program. Stadsfestivalen uppmuntrar deltagarna att pröva på nya roller. De kan till exempel presentera en väderleksrapport tillsammans med meteorologer. Kerttu Kotakorpi bidrar med faktaunderlag, och deltagaren kan själv presentera rapporten på video och skicka den till exempel till sin pappa som sitter på bryggan på sommarstugan! Festivalbesökarna kan också referera klassiska idrottsprestationer tillsammans med kända referenter – hur skulle det kännas att sitta i referentbåset bredvid Kalle Palander och Sami Jauhojärvi?

”Punkten är en gemenskapsinriktad stadsfestival för hela huvudstaden och alla finländare. Den inbjuder alla att delta, trivas och ta ställning på ett nytt sätt. Festivalen är ett fint komplement till utbudet av sommarevenemang i Helsingfors”, säger Jan Vapaavuori, Helsingfors borgmästare.

Tv-kändisar

På programmet står mångsidiga liveföreställningar på evenemangsscenerna. Många kända program och artister från tv medverkar – men nu står de live på scenen framför publiken.

Torsdag 1.8

Temat för dagen är fakta. Yle Vegas Naturväktarna sänder live på centrumbiblioteket Ode - kom och ställ frågor kring djur och natur! Det blir även matlagning inför publik när Närmat tillsammans med programledaren Sonja Kailassaari från Efter nio och Micke Björklund - känd som tidigare kock på Strömsö - tillagar fiskrätter på den lilla scenen. Också det tvåspråkiga kulturprogrammet Egenland är på plats med resetips.

Om man vill delta i det finskspråkiga programmet kan man ställa frågor då A-studio intar scenen tillsammans med aktuella intervjupersoner. Samma kväll presenterar Noin viikon studio träffsäker satir om aktuella händelser.

Fredag 2.8

Fredag är ungdomsdagen och då är Yle X3M på plats med livesändning av både X3M Dag och X3M Fokus. Det finskspråkiga programmet bjuder på stjärnor inom e-idrotten, dvs. ENCE. Aktiva från Facebookgruppen Maata pitkin matkustavat , som avstår från att resa med flyg, berättar om sina reseupplevelser. Nuorten open mic lockar unga att uppträda. Yle Kioski håller öppet!

Lördag 3.8

Lördagen välkomnar alla familjer. På plats finns BUU-klubbens programledare och barnens favorit BUU-stämpeln. På den stora scenen underhåller tidigare vinnare från MGP och tillsammans med programledare från Strömsö har publiken möjlighet att tillverka sina egna smycken.

På familjedagen handlar scendiskussionerna på finska om barnens fritidsaktiviteter och föräldrarnas roll. Publiken får också svar på frågor som gäller hälsa och natur. I parkområdet utanför Ode kan deltagarna pröva på gympa av olika slag.

Höjdpunkten i det finskspråkiga programmet på lördag är två fantastiska, stiliga underhållningsnummer: programmet Villi kortti, som handlar om idrott, och dess idrottargäster underhåller publiken på scenen. Kvällen avslutas med allsång som ordnas av tv-serien Elämäni Biisi. Alla får sjunga tillsammans med Pepe Willberg, Diandra, Jarkko Ahonen och Irina som uppträder med kända hits på huvudscenen.

Stadsfestivalen Punkten ger innehåll i livet

Under tre dagar hinner deltagarna uppleva många nya saker. I verkstäderna kan festivalbesökare bland annat orientera sig i nyheter i skolvärlden, då föräldrarna får ta del av barnens vardag och få känna på vad fenomenbaserad inlärning är.

I Kuben på Ode erbjuds möjlighet att pröva på olika upplevelser med virtuell verklighet (VR). I Virtual Reality-berättelserna får publiken ta på sig VR-glasögon och gå på vandring i en virtuell värld. En av de virtuella berättelserna är Paratiisi, som tagits fram av Yles finskspråkiga nyhetsredaktion. Du är på plats när världens första vätebomb detonerar på stranden till en paradisö i Stilla havet.

Mer information om stadsfestivalen Punkten finns på svenska.yle.fi/punkten.