Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

För sex år sedan blev vår reporter utslängd från den här nattklubben efter att gång på gång nekat till att köpa sex, men vad har hänt sedan dess?

Från 2019
Nattklubben Soho ligger på Bangatan i Helsingfors.
Bildtext Nattklubben Soho ligger på Bangatan i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Enligt polisen har prostitutionen i nattklubben Soho i Helsingfors minskat. För sex år sedan fick Svenska Yles reporter sju erbjudanden om att köpa sex och efter att ha tackat nej till samtliga blev han utslängd. Nu är det dags för ett nytt besök.

Hello, baby!

Efter några minuter inne i nattklubben kommer den första kvinnan fram till mig.

Men först tittar vi i backspegeln.

Förra gången jag var här slutade det med att jag blev utslängd utan annan förklaring än att nattklubben har rätt att välja sina kunder. Jag hade då avböjt sammanlagt sju erbjudanden om att köpa sex.

Backspegeln: Sex, darling, sex company

12:22

Domstol ansåg att sexhandeln inte utretts tillräckligt

Då, år 2013, pågick en diskussion i offentligheten om att dra in nattklubbens tillstånd att sälja alkohol till klockan fyra. Regionförvaltningsverket ville dra in tillståndet eftersom restaurangen tillåter försäljning av sexuella tjänster. Enligt ordningslagen är det förbjudet att mot betalning erbjuda sexuella tjänster i en restaurang.

Förvaltningsdomstolen avslog beslutet om att dra in tillståndet eftersom sexhandeln inte utretts tillräckligt. Domstolen konstaterade i beslutet från 2013 att det behövs en ordentlig utredning från polisen för att regionförvaltningsverket ska kunna dra in tillståndet.

I och med en ny lag som trädde i kraft 2018 finns inte längre något som förlängt serveringstillstånd utan det räcker med en anmälan för att få hålla öppet längre.

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson.
Bildtext Kenneth Eriksson.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Kan vara koppleri om dörrvakterna är involverade

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen säger att hans grupp varannan månad granskar restauranger där det sägs förekomma sexhandel.

- Tidigare var det närmare 100 kvinnor som sålde sex i Soho, men numera handlar det om ett tjugotal. Det har minskat massor, säger Eriksson.

Blir man utslängd om man inte köper sex?

- Kvinnorna är där för att få kunder och i alla fall tidigare har de haft bra kontakt med dörrvakterna. Och om de upplevt att någon är irriterande säger de till dörrvakten att han ska bort. Vi vet vad dörrvakterna håller på med men det är en bevisfråga för att vi ska kunna ingripa.

Finns det i dag någon orsak för polisen att ingripa i verksamheten?

- Om vi får bevis på att dörrvakterna är involverade är det fråga om koppleri.

"Du vet väl vad det här är för ett ställe?"

En onsdagskväll i juni 2019 finns mellan 10 och 15 kvinnor inne i nattklubben, en del sitter uppradade längs med bardisken. Inne i lokalen är högst fem män.

Jag köper en öl och går och sätter mig i ett hörn. Ingen vet att jag kommit hit i egenskap av journalist.

Nästan omedelbart närmar sig en kvinna.

- Hej, baby! Hur är det med dig, frågar hon på engelska.

Hon är från Rumänien och har kommit till Finland för några veckor sedan. Hon var första gången i Finland för två år sedan.

- Varför kommer du hit, undrar jag.

- Du vet väl vad det här är för ett ställe? Man kan ta kvinnan med sig och njuta utanför, säger hon.

"Två kvinnor, hela paketet"

När kvinnan från Rumänien lämnat mig kommer nästa fram och ställer sig tätt intill. Hon är från Ryssland. Därefter kommer två estniska kvinnor och vill att jag ska komma med dem till en lägenhet i centrum. Det kostar 300 euro.

- Två kvinnor, hela paketet, säger den ena.

Enligt kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson är kvinnorna som säljer sex i nattklubben självständiga företagare. Däremot kan det bli fråga om koppleri när det gäller ägarna till bostäderna dit kvinnorna för iväg sina kunder.

- Restaurangen vågar inte tillåta att själva sexet sker där inne. Om så sker inleds en utredning om koppleri genast, säger Eriksson.

"Vi tänker inte på nytt börja dunka huvudet i väggen"

Efter tjugo minuter inne i lokalen har jag fått fyra erbjudanden om att köpa sex. Kvinnorna är från Rumänien, Ryssland och Estland. Det ser med andra ord ut exakt som 2013 då jag besökte stället senast.

Den här gången blir jag inte utslängd eftersom jag går självmant efter en knapp halvtimme.

Men hur ser regionförvaltningsverket på verksamheten i dag? Kan alkoholförsäljningen dras in eftersom stället är en samlingsplats för sexhandel?

- Eftersom lagen ändrats när det gäller förlängt serveringstillstånd är den saken inte längre aktuell. Och att dra in serveringstillståndet lyckades inte senast då vi förlorade i förvaltningsdomstolen. Det är omöjligt att ingripa. Vi tänker inte på nytt börja dunka huvudet i väggen, säger överinspektör Ilkka Ripatti.

Ingen svarar i telefon

För sex år sedan svarade ingen i nattklubben Soho på frågor om sexhandeln som pågår där.

Nu gör jag ett nytt försök och ringer telefonnumret som finns på nattklubbens webbplats.

Inget svar denna gång heller.

Och sexhandeln i nattklubben fortsätter trots myndigheternas kännedom.