Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho: De nationalistiska partierna är här för att stanna - politikens brytningstid diskuterades på Gullranda

Från 2019
Diskussioner på Gullranda
Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Överlever demokratin då politiken upplever en brytningstid, var ämnet under samtalen på presidentens sommarresidens Gullranda på måndagen.

De nationalistiska partiernas uppkomst i Europa är ett mer bestående fenomen än man vill tro, sade Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Nu tänker man felaktigt att det bara är fråga om en avvikelse från det normala och att de kommer att försvinna efter ett tillräckligt stort antal val, resonerar Halla-aho.

Det politiska beslutsfattandet riskerar försvåras ytterligare av ett sådant tänkesätt, tror han.

Halla-aho ifrågasatte en sådan polarisering där en del av de politiska beslutsfattarna, och i och med det väljarna, demoniseras. Det är inte fråga om en kamp mellan olika mörka krafter.

Veteranpolitiker: Demokratin lever och mår bra

Demokratin har under våren visat sig hålla bra i många avseenden, ansåg den långvariga centerpolitikern Seppo Kääriäinen.

- Länge talade man om det splittrade partifältet och om det jämna resultatet i riksdagsvalet. Trots det föddes en majoritetsregering på en månad, konstaterade Kääiräinen.

Motsättningarnas tid är visserligen över, men en ny tid av motsättningar har börjat, ansåg tidigare EU-parlamentarikern, socialdemokraten Liisa Jaakonsaari.

Bra med nya utmanare

- Det är ingen dålig sak att nya utmanare stiger fram och att gamla partier ifrågasätts. Det är bra att protesten kommer fram, i stället för att den sopas under mattan, säger Jaakonsaari.

Enligt Jaakonsaari har den tidigare uppdelningen mellan högern och vänstern nu blivit en uppdelning mellan konservativa och liberaler.

- Till exempel i USA ligger demokrater och republikaner djupt i sina egna skyttegravar, konstaterade Jaakonsaari.

Jaakonsaari anser att vi lever i dystra tider. Demokratin är i kris och det är en liten tröst att valdeltagandet i EU-valet visserligen steg.

FN har försvagats och frågan är om inte det politiska systemet ytterligare splittras.

Reformer ska beredas parlamentariskt

Då det gäller beslutsfattandet i Finland och förmågan att genomföra reformer konstaterade Seppo Kääriäinen att stora reformer kräver parlamentarisk beredning.

Kääriäinen nämner speciellt social- och hälsovårdsreformen.

Han ansåg ändå att det är positivt att vilket parti som helst numera kan komma i regeringsställning.

Diskussion om artikeln