Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Straffkaos sänkte slitande Nigeria och rörde upp känslor: ”Bäst jag inte säger något som gör att jag blir avstängd”

Från 2019
Wendie Renard jublar över straffmålet som gav Frankrike segern över Nigeria.
Bildtext Wendie Renard jublar över straffmålet som gav Frankrike segern över Nigeria.
Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press

Ett heroiskt kämpande Nigeria var på väg mot en poäng som hade fört laget till åttondelsfinal. Men efter Var-granskningar fick Frankrike ta en straffspark två gånger och andra gången missade inte mittbacken Wendie Renard. Fransk seger med 1–0 och Nigerias avancemang hänger nu på en skör tråd.

Frankrike vann också den tredje gruppspelsmatchen i hemma-VM. Segrarna mot Sydkorea och Norge följdes upp med en trepoängare mot Nigeria och för första gången i historien tog det franska laget full pott i ett gruppspel.

Men det satt väldigt hårt åt.

Ännu med kvarten kvar att spela hade redan avancemangsklara Frankrike bara 0–0 mot Nigeria i en match där det franska laget hade märkbart svårt att omsätta spelövertaget i avslut på mål.

Då fick Frankrike en straffspark via en videogranskning där den nigerianska försvararen Ngozi Ebere bedömdes ha fällt den franska yttern Viviane Asseyi.

Mittbacken Wendie Renard tog hand om straffen men sköt den i utsidan av stolpen.

Men en ny Var-granskning visade att 18-åriga nigerianska målvakten Chiamaka Nnadozie hade rört sig för tidigt från mållinjen när straffen togs, och Renard fick försöka på nytt. Andra gången gjorde hon inget misstag utan satte säkert in bollen i mål.

Frankrike vann med 1–0 efter straffkaoset och grupptrean Nigeria tappade en poäng som redan nu hade säkrat en plats i åttondelsfinal.

"Alla mina spelare är hjältar"

Efteråt var det bittra känslor hos de nigerianska damerna och lagets svenska förbundskapten Thomas Dennerby.

– Ärligt, just nu är det bättre att jag inte säger något alls, annars säger jag något som gör att jag blir avstängd från resten av turneringen, konstaterade en sammanbiten Dennerby i tv-intervjun efter matchen.

– Alla mina spelare är hjältar. Men jag är ledsen över att alla inblandade inte är mina hjältar i dag, sade Dennerby och syftade på matchens domarteam.

– Frankrike är ett väldigt bra lag och de behöver inte hjälp från någon. Mina spelare följde vår plan till punkt och pricka och allt förstördes av några som vi inte är nöjda med, fortsatte den svenska tränaren på presskonferensen efteråt.

För Nigeria väntar nu en spänd och lång väntan. Laget kan fortfarande ta sig vidare som en av de fyra bästa grupptreorna, men det klarnar inte förrän på torsdag när gruppspelet avslutas.

Två straffar gav norsk seger

Frankrike går vidare till fotbolls-VM:s knockoutskede efter idel segrar, men mot Nigeria imponerade en av turneringsfavoriterna inte. Framför allt Gaetane Thiney fick mängder av chanser att göra mål, men avsluten gick oftast förbi målet. Frankrike noterades för 22 avslut, men bara fyra av dem gick på mål.

Bakom Frankrike blev Norge tvåa i gruppen. Det norska laget avslutade gruppspelet med att slå Sydkorea med 2–1 efter två straffar.

Caroline Graham Hansen satte in den första efter bara fyra minuters spel, men norska stjärnan Hansen skadade sig i situationen som gav den andra straffen efter paus. Isabell Herlovsen lyckades lika bra från elva meter och Norge tog segern trots en sen sydkoreansk reducering.

Frankrike vann grupp A på fulla nio poäng och fortsätter tillsammans med tvåan Norge som spelade ihop sex poäng. Trean Nigeria får vänta och se om deras tre poäng och målskillnaden 2–4 räcker till avancemang medan Sydkorea åker direkt hem efter tre förluster.

VM i fotboll, damer, Grupp A:

Nigeria–Frankrike 0–1 (0–1)
79 min Renard (straff) 0–1

Sydkorea–Norge 1–2 (0–1)
4 min Hansen (straff) 0–1
50 min Herlovsen (straff) 0–2
78 min Yeo 1–2

Diskussion om artikeln