Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö ändrar sig inte - läkaren Outi McDonald får sin lön

Från 2019
långhårig kvinna mot ljus vägg
Bildtext Outi McDonald.
Bild: Yle / Monica Slotte

Den felaktigt uppsagda läkaren Outi McDonald i Hangö får ersättning för utebliven lön. Det anser en klar majoritet av politikerna i stadsstyrelsen.

Stadsstyrelsens personalsektion beslutade i april efter en jämn omröstning att staden ska betala närmare 450 000 euro för den tid som McDonald varit felaktigt uppsagd mellan april 2015 och november 2018.

Tre ledamöter röstade för beslutet och två mot.

Stadsfullmäktiges ordförande Jouko Kavander från SDP var en av ledamöterna i sektionen som röstade mot att betala ut lön.

Han begärde efteråt att ärendet omprövas i stadsstyrelsen. Han upplever att beslutet om lönen fattades på känsla, inte utgående från lag och regel.

Stadsstyrelsen tydlig

Förslaget till stadsstyrelsen var att Hangö inte har någon skyldighet att erlägga förlorad inkomst, men stadsstyrelsen röstade mot det här förslaget och för att Outi McDonald ska få sin lön.

Rösterna föll sju mot en. En ledamot lade ner sin röst.

Det var Aila Pääkkö från SDP som understödd av Pertti Ruuska från Sannfinländarna föreslog att man inte ändrar personalsektionens beslut.

De övriga medlemmarna i stadsstyrelsen som röstade för Pääkkös förslag var: Torbjörn Ekholm (SFP), Helena Lesch-Saarinen (SFP), Pirkko Heinänen (Saml), Birgitta Gran (VF) och Bernt Förström (SDP).

Sture Söderholm (SFP) ville att staden inte betalar ut lön medan Jorma Nousiainen (SDP) lade ner sin röst.

Ingen ändring om advokatkostnaderna

Däremot beslutade stadsstyrelsen att inte ersätta Outi McDonald för de kostnader som uppstått då hon har anlitat en advokat för att föra dialog med staden.

Personalsektionen beslutade i mars att Hangö stad ersätter alla rättegångskostnader som domstolarna har ålagt staden att betala, men i det ingår inte advokatkostnaderna efter rättegången.

Outi McDonald hade begärt omprövning av beslutet för att också få ersättning för advokatkostnaderna.

Diskussion om artikeln