Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartister delade i Yle-mätning: Ska Petteri Orpo utmanas som ordförande?

Från 2019
Petteri Orpo med Antti Häkkänen i bakgrunden.
Bildtext Kommer Antti Häkkänen att utmana Petteri Orpo som ordförande nästa år? 56 procent av samlingspartisterna anser att han borde göra det.
Bild: Lehtikuva

Drygt 40 procent av samlingspartisterna anser att ordförande Petteri Orpo borde få en motkandidat under partikongressen nästa år. Det framgår i Yles mätning. 45 procent anser däremot att Orpo borde stå som ensam ordförandekandidat.

Om ett år är det dags för Samlingspartiets partikongress och i samband med det väljs en ny ordförande. Kommer Petteri Orpo att utmanas i en ordförandekamp?

Av samlingspartisterna vill 40 procent att det blir en kamp mellan två eller flera kandidater. Före detta justitieminister Antti Häkkänen är personen som största delen av samlingspartisterna i sådana fall vill se som motkandidat.

Häkkänen får stöd av 53 procent av sina partikamrater.

"Människan är inte en decimal" – inget uppskattat uttryck

158 samlingspartister svarade på undersökningen av Yle. Enkäten skickades åt 245 personer, men svar kom från 95 personer i kretsstyrelser, 44 medlemmar i partifullmäktige och 19 riksdagsledamöter.

Av dem anser alltså 40 procent att Orpo borde utmanas som ordförande, medan 45 procent tycker tvärtom. 15 procent av de svarande kunde inte avgöra.

Grafik på Orpos populäritet.
Bildtext Så här svarade samlingspartisterna.
Bild: Yle / Lasse Isokangas

Många av dem som svarade på enkäten hänvisar till fel som gjorts i samband med debatten om äldreomsorgen. Uttalanden av Orpo beträffande äldrevården beräknas ha orsakat till minskat stöd för partiet, befarar flera.

Orpo sade under en diskussion om att öka antalet vårdare per klient från 0,5 till 0,7 att "människan inte är en decimal". Uttrycket ska inte ha uppskattats av flera samlingspartister.

– Uttrycket som användes i samband med krisen inom äldreomsorgen var ett fullständigt misslyckande. Tidigare problem med trovärdighet har bara ökat med tiden, bedömer en kretsstyrelsemedlem.

"Samlingspartiets linje var luddig" – partiet måste ruskas om

Orpo får också ris för samarbetet med Sannfinländarna under den gångna regeringsperioden, samt för partiets linje. "Samlingspartiets linje var luddig", anser somliga av de svarande.

Det är inte något fel på Orpo, men jag ser verkligen inte honom som en oppositionsordförande. Det kan vara en passande tidpunkt att pröva ett nytt ansikte.

Kretsstyrelsemedlem, Samlingspartiet

– Samlingspartiet är för tillfället ett ganska socialdemokratiskt parti, som kanske klarar sig i val, men får mindre mål igenom. Målen är också anspråkslösa, skriver en kretsstyrelsemedlem i samband med sitt svar.

De svarande tror att det är bra för partiet att sitta i opposition eftersom det möjliggör förnyelse. Alla är ändå inte säkra på att Orpo är den bästa ledaren för ett oppositionsparti.

– Det är inte något fel på Orpo, men jag ser verkligen inte honom som en oppositionsordförande. Det kan vara en passande tidpunkt att pröva ett nytt ansikte, skriver en kretsstyrelsemedlem.

Petteri Orpo.
Bildtext Borde Petteri Orpo bytas ut?
Bild: Lehtikuva

– Partiet behöver ruskas om. Det är en bra tid att vara i opposition så att vi får möjligheten att fila på vår profil. En ordförandekamp skulle främja det här, skriver en riksdagsledamot.

"En ordförandekamp hade varit idiotisk"

Många som svarade på enkäten är ändå nöjda med hur Orpo sköter sitt jobb. Enligt dem ska man inte använda partiets resurser till en ordförandekamp.

– En ordförandekamp hade varit idiotisk. Gräset är inte grönare på andra sidan, skriver en partifullmäktigemedlem.

De som stöder Orpo tycker inte att det är ordförarens fel att partiet tappade stöd. Det handlar om partiets regeringsansvar, skriver de.

– Petteri är en bra ordförande. Nedgången i understöd beror på att man suttit för länge i regeringen. Petteri är den enda som klarar av att utmana De gröna och Sannfinländarna i en dragkamp, skriver en medlem i partifullmäktige.

Ballong med Samlingspartiets logotyp.
Bildtext En ordförandekamp kunde muntra upp partiet, tycker flera.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Många hoppas ändå på en ordförandekamp, trots att de är nöjda med hur Orpo sköter verksamheten. De som anser det här tror att en kamp hade muntrat upp partiet och skapat en diskussion kring partiets linje.

– Jag hoppas på ett ordförandeval eftersom det skulle väcka tankar utöver partigränserna. Det skulle också förtydliga partiets linje och ideologi, skriver en kretsstyrelsemedlem.

Orpo får vitsord 8,6 av partikamraterna

Petteri Orpo har ändå ett brett stöd bland partikamraterna. 87 procent av de som svarade på enkäten ger sitt understöd till Orpo.

Orpo får ett vitsord på 8,4 i medeltal (4 lägst, 10 högst). För ett år sedan fick Orpo vitsord 9 i en liknande undersökning som gjordes av Yle.

En lång rad armar som har tummen upp mot en ljusblå bakgrund.
Bildtext Petteri Orpo får ett relativt högt vitsord som ordförande.
Bild: Mostphotos

De som önskar att se en ordförandekamp gav också gott betyg till Orpo.

– Petteri är en bra ordförande, men Samlingspartiet behöver nu en utmärkt ordförande, skriver en kretsstyrelsemedlem som gav Orpo vitsordet 8.

Häkkänen populär kandidat – Lepomäki på andra plats

Det finns en klar favorit bland dem som partiets medlemmar tycker att borde utmana Orpo. Det är riksdagsledamot och tidigare justitieminister Antti Häkkänen.

Petteri är en bra ordförande, men Samlingspartiet behöver nu en utmärkt ordförande.

Kretsstyrelsemedlem, Samlingspartiet

53 procent av de svarande anser att han borde gå med i ordförandekampen. Häkkänen fick över 20 000 röster i det förra riksdagsvalet och har suttit i riksdagen sedan 2015. Han fick med andra ord mer röster än Orpo i valet och mer än någon annan samlingspartist.

Efter Häkkänen kommer Esbobon Elina Lepomäki. 34 procent anser att hon borde utmana Orpo. Hon har tidigare gått in i kampen om ordförandeposten.

– Orpo har klarat sig bra som ordförande, men Antti Häkkänen har en intressant position inom partiet. Ordförandekampen hålls sannolikt mellan Häkkänen och Lepomäki om Häkkänen beslutar sig för att utmana Orpo, bedömer en medlem i kretsstyrelsen.

Häkkänen har i en intervju med MustRead under våren sagt att han inte planerar att utmana Orpo i en ordförandekamp. Å andra sidan sade Orpo samma sak före partimötet sommaren 2016 och slutresultatet blev något annat.

Antti Häkkänen
Bildtext Antti Häkkänen är den populäraste motkandidaten.
Bild: Petteri Sopanen / Yle
Elina Lepomäki.
Bildtext Elina Lepomäki finns också med på listan på kandidater som kunde utmana Orpo.
Bild: Pressbild

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori får också stöd av partikamraterna. 11 procent anser att han borde gå med i ordförandekampen. Han kämpade om posten år 2014, men då vann Alexander Stubb.

Också Kai Mykkänen, före detta inrikesminister, får stöd, men endast 8 procent. Paula Risikko har ett stöd på 13 procent. Sanni Grahn-Laasonen får ett stöd på 5 procent.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Ylen kysely: Lähes puolet kokoomusvaikuttajista haluaa Orpolle haastajan puheenjohtajakilpaan – suosituin vastaehdokas olisi Antti Häkkänen" skriven av Matti Koivisto och Hannu Tikkala.