Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mursi begravd i gryningen - många ifrågasätter behandlingen av honom före hans död

Från 2019
Mohammed Mursi under en domstolsförhandling i Kairo i juni 2016.
Bildtext Mohammed Mursi under en domstolsförhandling i Kairo för tre år sedan, i juni 2016.
Bild: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Egyptens tidigare president Muhammed Mursi begravdes tidigt på tisdag morgon, men inte där hans familj hade velat begrava honom. Enligt myndigheterna dog Mursi av en hjärtattack, men det förekommer internationell kritik mot den behandling han utsattes för.

Tidigt i morse hölls en begravningsceremoni i Tora-fängelsets moské i Kairo där Mursis närmaste familj var närvarande. Strax därefter begravdes han på en begravningsplats i Nasr City i östra Kairo.

Det har bekräftats både av en av Mursis advokater och av hans son Ahmed Mursi.

Enligt Ahmed Mursi hade familjen velat begrava honom i hans hemprovins Sharqiya, i Nildeltat, men det tilläts inte av myndigheterna.

Nyhetsbyrån AFP uppger att Mursi fick träffa sin familj senast i september 2018. Senast han fick överlägga med en av sina försvarsadvokater var i november 2017.

Dog av hjärtattack och hade många sjukdomar

Mitt under en rättegång, där Mursi stod anklagad för spioneri, kollapsade han plötsligt på måndag eftermiddag. Han hade just avslutat ett litet anförande där han varnat för att han har "många hemligheter" som han kunde avslöja.

Han fördes till ett sjukhus, men hade dött redan innan han hann fram.

De vägrade honom medicinering och de gav honom vidrig mat

Muslimska brödraskapet, där Mursi länge var en av de ledande figurerna, beskyllde de egyptiska myndigheterna för att ha "avsiktligt mördat honom långsamt".

- De höll honom isolerad, de vägrade honom medicinering och de gav honom vidrig mat. De gav honom inte de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, heter det i ett uttalande från Muslimska brödraskapet.

Egyptiska myndigheter bevakade porten till den begravningsplats där Mursi begravdes i gryningen på tisdag.
Bildtext Egyptiska myndigheter bevakade porten till den begravningsplats där Mursi begravdes i gryningen på tisdag.
Bild: EPA-EFE/KHAKED ELFIQI

Egyptiska myndigheter meddelade på måndag kväll att Mursi avled av en hjärtattack.

I statlig tv redogjordes noggrannt för Mursis hälsotillstånd före hans död. Där konstaterades att han led av diabetes, högt blodtryck, kroniska nervinflammationer och en godartad tumör i hjärnans blodkärl.

I den här redogörelsen var myndigheterna måna om att påpeka att Mursi minsann fått all tänkbar vård också på andra sjukhus än fängelsesjukhuset.

Den egyptiska regeringen oroar sig för att Mursis död kan leda till oroligheter.

Internationella organisationer kritiserar behandlingen av Mursi

Det är inte bara Muslimska brödraskapet eller Mursis familj som har kritiserat den behandling som Mursi utsattes för under sin fångenskap.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) led Mursi i åratal av bristen på medicinsk vård. HRW kräver att FN utreder Egyptens grova brott mot mänskliga rättigheter, inklusive förhållandena i fängelserna och behandlingen av Mursi.

Amnesty International vill att egyptiska myndigheter inleder en opartisk och grundlig utredning av Mursis fängelseförhållanden och hans död.

Jag befarar att den egyptiska regeringen är ansvarig för hans förtida död

Nyhetsbyrån Reuters citerar den brittiska parlamentarikern Crispin Blunt som ledde en brittisk delegation som i fjol sammanställde en rapport om interneringen av Mursi.

- Vi vill få reda på om det hade skett några förändringar i hans fängelseförhållanden sedan vår rapport i mars 2018. Om han fortsättningsvis hölls under samma förhållanden som tidigare så befarar jag att den egyptiska regeringen är ansvarig för hans förtida död, sade Blunt till BBC.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln