Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Copa América: Regerande mästarlaget visade var skåpet ska stå åt inbjudna Japan

Från 2019
Vargas och Sanchez firar Chiles mål.
Bildtext Vargas och Sanchez firar Chiles mål.

Det talas mest om Brasilien och Argentina men det är faktiskt Chile som vunnit de två senaste upplagorna av den anrika fotbollsturneringen Copa América. I natt inledde de regerande mästarna sin turnering genom att krossa inbjudna Japan med 4–0.

I slutet av första halvleken sköt Erick Pulgar öppningsmålet för Chile och i andra halvleken lyckades Eduardo Vargas två gånger samt Alexis Sanchez en gång.

Matchstatistiken talar sitt tydliga språk: Chile ägde mer av bollen, passade mera och hade mera skott på mål.

Eduardo Vargas, som förtjänar sitt levebröd i Tigres i den mexikanska ligan, har nu nätat hela tolv gånger i Copa América – mest av alla chilenare och på delad tionde plats av alla spelare. Listan toppas för övrigt av den legendariske Zizinho som nätade 17 gånger för Brasilien.

Passerade Salas

I Chiles landslagsskjorta är Vargas nu god tvåa med sina 38 fullträffar bakom Alexis Sanchez som gjort 42 mål. Innan Japan-matchen parkerade den chilenska ikonen Marcelo Salas (37 mål) på andraplatsen men han fick nu se sig bli passerad av Vargas.

För Manchester United-spelaren Alexis Sanchez var fullträffen hans första på fem månader.

Sanchez har dragits med en knäskada och genomlevt sin svåraste tid som fotbollsproffs. Inte heller för Chile som lag har det gått bra på sistone: landet kvalade inte in till VM 2018 trots att laget både i VM 2010 och 2014 tog sig ända till åttondelsfinal.

Landslagsikonen Sanchez tror ändå att man är på rätt väg nu.

– Som lag har vi utvecklats i försvarsspelet och i de snabba anfallen sedan år 2015, sade Sanchez till nyhetsbyrån Reuters.

Mera info om matchen hittas här.

Långväga gäster

Japan deltar i Copa América för andra gången. I Paraguay år 1999 lyckades laget samla in en poäng av nio möjliga, Japan är med andra ord fortfarande utan vinst i den sydamerikanska mästerskapsturneringen.

I årets Copa América som går av stapeln i Brasilien deltar tolv länder, varav tio är från Sydamerika. Förutom Japan är också Qatar inbjudet.

Efter den inledande matchomgången toppar Chile C-gruppen tillsammans med en annan favorit, Uruguay, som vann med samma siffror, 4–0, över Ecuador.

På torsdag möter Chile Ecuador samt Japan Uruguay.

Diskussion om artikeln