Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Andrum, Andakter och radiogudstjänster i Yle Vega under sommaren

Från 2019
Gren av rönn med gröna löv som genomlyses av solen mot en blå himmel
Bild: Nella Nuora / Yle

Under sommaren sänder Yle Vega andakter, Andrum och radiogudstjänst som vanligt varje vecka på bekanta tider.

Andrum och Aftonandakterna sänds måndag till fredag klockan 6.54 och 09.10, respektive 19.15. Radiogudstjänsten sänds varje söndag klockan 13.03.

Intressanta sommarserier i Yle Vegas andaktsprogram

Yle Vegas andaktsprogram bjuder på några speciella serier under sommaren. Lyssnarna kan spetsa öronen för antingen sändningarna i radio eller genom att gå in på arenan och lyssna då det passar var och en bäst.

Andrum på Arenan
Aftonandakter på Arenan

Marina Motaleff närmar sej den medeltida mystikern Julian av Norwich

På tisdagskvällarna i juli berättar Marina Motaleff om sitt intresse för den engelska mystikern Julian av Norwich och om sitt besök i den cell där denna 1300-tals ’reclusa’ (frivilligt isolerade) bodde.

Julian kämpade, precis som de flesta av oss med livets stora frågor, och vi kan lära oss en hel del av Julians liv och hennes nedtecknade uppenbarelser.

Staty av Julian av Norwich
Bildtext Staty där teologen och mystikern Julian av Norwich håller sin bok Revelations of Divine Love. Boken är den äldsta bevarade boken skriven på engelska av en kvinna.

Serier som tar avstamp i litteratur, vandring och egna upplevelser

I två serier under sommaren kan vi höra Anna Maria Böckerman. I Andrum berättar hon om välsignelser och välsignande (25.6. och 2.7 och 9 7).

I tre aftonandakter talar Böckerman om bönen, om hur man kan få hjälp med att be och underlätta ’hjärtats samtal med Gud’. (24 och 31.7. och 7.8.)

Ännu en serie i juli är Monica Heikel-Nyberg som under fredagkvällarna i juli läser texter av Margareta Melin. Melin är en svensk författare vars böcker speglar olika perioder i livet.

Då vi går in i augusti berättar Björn ’Nalle’ Öhman under fyra måndagskvällar (29.7., 5.8, 12.8 och 19.8.) om sina upplevelser på vandringen längs den nya pilgrimsleden, St Olofs sjöled mot Nidaros.

Pilgrimsvandrare på S:t Olofs sjöled
Bildtext Sankt Olovs sjöled
Bild: Stefan Bremer

Radiogudstjänster under sommaren

Sommaren bjuder också på fina radiogudstjänster från många olika orter i Svenskfinland.

Baltic Jazz-festivalen i Dalsbruk står för gudstjänsten 7.7. Där predikar Jesse Heinonen och Katarina Dahlquist är liturg.

Veckan därefter sänds gudstjänst från Laestadianernas fridsföreningars sommarmöte i Esse med Per Svenfelt som predikar. Liturg är Kaj Granlund och kantor Sune Sundelin.

Den 21.7 styr Yle Vega skutan ända till Kökar och ekumenisk gudstjänst från Fransiscusdagarna där biskop Björn Vikström predikar och Peter Karlsson är liturg.

Havsklippor i soligt väder, sjöfåglar simmar i havet.
Bild: Yle/Nora Engström

28.7 är det dags för spelmansgudstjänst i Rosenlunds trädgård tillsammans med Jakobstads svenska församling, där predikar Bo-Göran Åstrand. Pedersöre spelmanslag och kören Sångens Vänner står för musik och sång.

Första helgen i augusti sänds högmässa från Svenska lutherska evangeliföreningens missionsfest i Purmo, predikant Tomas Klemets och liturg Tomas Portin.

Veckan därefter, söndag 11.8 är det dags för en tvåspråkig musikgudstjänst i Ekenäs kyrka. Gudstjänsten hör samman med kammarmusikfestivalen Ekenäs sommarkonserter och musikerna kommer från Finländska kammarorkestern. Predikar gör Anders Lindström.

Även radiogudstjänsterna kan man förstås höra i efterhand på arenan

Radiogudstjänster på Arenan

Blommor
Bild: Mostphotos

Diskussion om artikeln