Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinnes regering satsar 110 miljoner euro på järnvägar

Från 2019
Uppdaterad 18.06.2019 20:57.
Sanna Marin i en röd tröja ståendes vid en talarstol.
Bildtext Kommunikationsminister Sanna Marin.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Antti Rinnes (SDP) regering har förhandlat fram sin första tilläggsbudget. Nu prioriteras underhåll av stambanan och utveckling av järnvägsnätet.

Finansminister Mika Lintilä (C) och kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) presenterade de centrala dragen i tilläggsbudgeten på tisdagsmorgonen. Statsminister Rinne var inte med eftersom han redan gett sig av mot Stockholm för att hälsa på sin svenska kollega Stefan Löfven.

Regeringen tänker i år satsa 110 miljoner euro på underhåll av stambanan och utveckling av järnvägsnätet, uppgav kommunikationsminister Marin.

För utveckling av järnvägsnätet reserverar regeringen i år 70 miljoner euro. Pengarna ska åtminstone användas till att förbättra banan Kouvola—Kotka/Fredrikshamn och till elektrifiering av sträckan Idensalmi—Ylivieska. Pengarna ska också finansiera omfartsvägar och omkörningsfiler på riksväg tre och åtta.

Ett nytt projekt är enligt Marin att utveckla stambanan på sträckan Helsingfors–Tammerfors och avlägsna flaskhalsar. För planeringen av utvecklandet av banan föreslås ett anslag på 11 miljoner euro.

Regeringen ska senare fatta beslut om snabba järnvägsförbindelser norrut, västerut och österut.

Anslaget för underhåll av stambanan är 40 miljoner euro. Den summan ska bland annat användas för en grundsanering av kustbanan mellan Helsingfors och Åbo samt för att förnya säkerhetsanordningarna mellan Tammerfors och Seinäjoki och mellan Karleby och Jakobstad.

Regeringen satsar också 20 miljoner euro på att anställa lärare till yrkesskolorna. Det här är vad man kallar en "engångsinvestering i framtiden".

För förvaltningen och vården vid Paimion parantola föreslås ett anslag på 3 miljoner euro. FPA föreslås få 15 miljoner euro för behandlingen av ansökningar om grundläggande utkomststöd och anställning av semestervikarier.

Lintilä: Låntagningen minskar

Finansminister Lintilä meddelade genast i början av presskonferensen att den ekonomiska tillväxten kommer att avta, men att det inte handlar om några dramatiska förändringar.

– Med den här utvecklingen kommer vi inte att nå en sysselsättning på 75 procent, därför vidtar regeringen tilläggsåtgärder, motiverade han.

Samtidigt konstaterade Lintilä att låntagningen ändå kommer att minska.

Tilläggsbudgeten ökar anslagen med drygt 162 miljoner euro och statens inkomster med knappa 300 miljoner euro. De uppskattade skatteintäkterna ökar i och med höjningar av skatten på förvärvs- och kapitalinkomst samt mervärdesskatten.

Statens behov av nettolån minskar med knappt 140 miljoner euro. Staten lånar i år 1,7 miljarder euro.

Tilläggsbudgetpropositionen överlämnas till riksdagen på onsdag.

Diskussion om artikeln