Din vredes dag för första gången på Yle Arenan - Yle Sportens Johan Portin minns sin huvudroll som Ontrej: “En jättestor upplevelse med en sagolik slutscen”
Vissa minns den som en flopp, andra som en rolig grej de var med i, många har helt enkelt bara glömt den. Men nu är den här igen och definitivt unik i sitt slag, den påkostade historiska finlandssvenska dramaserien Din vredes dag från år 1991.
Johan Portin, känd från Yle Sporten de senaste decennierna, hör till dem som har starka minnen av produktionen. Han handplockades av regissören Åke Lindman våren 1989 då Lindman besökte Teaterhögskolan för att hitta unga skådespelare till sin kommande serie.
När Johan nu tittar igenom serien rör den upp en massa minnen från förr.
- Den väcker jättemycket tankar och känslor! Jobbet med serien var för mig en så intensiv och viktig tid i mitt liv.
Din vredes dag baserar sig på en roman av Barbara Winckelmann och handlar om Helsingfors på 1700-talet. Livet är hårt, faktiskt riktigt eländigt för den som är fattig, och lättare blir det inte av att svenska och ryska intressen för geografin går allt mer i kors. Handlingen inleds 1739, några år innan det som sen kom att bli lilla ofreden.
I huvudrollerna har vi tjänstehjonen Britta (Ulrika Hansson) och Ontrej (Johan Portin) och deras kärlekshistoria.
Historia på finlandssvenska
Det är en ovan känsla att trycka på play för en berättelse om tidig finländsk historia - på finlandssvenska. Det är något visst med att såväl tiggare, drängar och pigor som soldater, adel och handelsmän pratar just finlandssvenska (vilket det förstås inte kallades på den tiden eftersom begreppet inte fanns) vid sidan om rikssvenska, finska och ryska.
Språket tillför definitivt en extra dimension då man man stiger in i den lokala världen några hundra år tillbaka i tiden.
Kostym till tusen
Din vredes dag var på sin tid ett stort projekt både när det kom till antal medverkande och satsningarna på till exempel kostym och scenografi. Som mest hade man hela tusen medverkande under en dag.
Johan Portin minns den mäktiga känslan då de största scenerna spelades in.
- Ta till exempel slutscenen med kosacker till häst, ortodoxa präster som sjunger, tusen människor på inspelningsplatsen i dalen där Helsingfors var uppbyggt - det var en helt sagolik och sanslös dag.
Helsingfors i Obbnäs
Det Helsingfors som visas i serien byggdes upp i Obbnäs i Kyrkslätt. Kyrka och gårdsbyggnader motsvarar det riktiga Helsingfors som på 1700-talet var ett litet ställe med endast 2000 invånare.
- Allt kändes väldigt genuint, minns Johan.
Din vredes dag var inte bara en produktion där det slogs på stort, det var också en med speciella inspelningssituationer.
- Jag minns en scen i en grotta där vi skulle ha både en häst, ett småbarn och riktiga brinnande pärtor i bild. Ingen av dem ville riktigt vara med. Jag, som i scenen skulle ligga och sova, fick först tända en pärta och snabbt ge den vidare, sen gulla med den lilla pojken och ytterligare ge mat åt hästen innan kameran gick igång och jag snabbt skulle låtsas sova.
Mycket i berättelsen kretsar kring människornas vardagsliv, deras utsatthet och till exempel de helt konkreta svårigheterna med att få mat på bordet.
- Vi funderade faktiskt på om vi på riktigt borde bo några nätter i den grotta som Britta och Ontrej bor i där och känna kylan och svälten på riktigt.
Att det var så mycket i produktionen att koordinera och hålla reda på, till exempel den stora mängden statister, gjorde att innehållet i dramat ibland blev lidande.
- Det fanns tagningar som inte kunde användas därför att något i bakgrunden inte fungerade. “Maskineriet” blev en jättestor del av hela processen, berättar Johan Portin.
Premiären
Din vredes dag spelades in under cirka ett år, hösten 1989 - hösten 1990, i främsta hand i Obbnäs men på grund av snöbrist även på några ställen längre norrut.
Då dramat slutligen hade premiär våren 1991 var förväntningarna högt uppskruvade. Här medverkade nu en lång rad kända skådespelare, mängder av statister, Åke Lindman var regissör och Lasse Mårtenson hade skrivit musiken. Allt var upplagt för - och redan då omtalat som - en ny diamant på den finlandssvenska tv-himlen i stil med Stormskärs Maja.
Men det blev inte riktigt så.
- Det blev allmänt sett lite av en flopp. Folks förväntningar och det som de sen såg stämde inte överens.
- Sen hörde jag nog många som hade bandat serien och såg den något år senare och då tyckte att den var mycket bättre, när de inte längre hade de där förväntningarna, säger Johan.
Vad gav dig arbetet med Din vredes dag nu då du ser tillbaka?
- En jättestor upplevelse i och med att inspelningarna var så speciella.
- Jag fick också en liten tid som kändis våren då serien gick. Det var roligt på många sätt men inget jag saknar.
- Samtidigt upplevde jag också en besvikelse eftersom jag var missnöjd med min egen roll. Jag hade blivit varnad av äldre skådespelare för att som nybörjare kliva in i ett filmprojekt där man som skådespelare är så mycket mer ensam än på teaterscenen där man repeterar i grupp. Det här kände jag av under inspelningarna och det blev stundvis ganska tungt då förväntningarna på produktionen samtidigt var så höga.
- Så för mig innebar serien hela spektret från glädje till besvikelse.
Innan vi avslutar vill Johan ge en stor eloge till sin motspelare Ulrika Hansson från Sverige som för trettio år sen spelade Britta.
- Hon var bara 19 år då inspelningarna började och gjorde ett fantastiskt jobb som skådespelare.
Se Din vredes dag på Yle Arenan
Läs också:
Din vredes dag var en stor dramaproduktion om ett litet Finland på 1700-talet
Den stora dramaproduktionen "Din vredes dag" filmades ett år i ett kuliss-Helsingfors