Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs ishall måste fortsätta betala fastighetsskatt - och staden fortsätter återbetala den

Från 2019
Publikskrinningen i Raseborgs ishall 6.10 var populär.
Bildtext Ishallen finns i Karis.
Bild: Yle/Sofia Söderlund

Raseborgs ishall är inte ett allmännyttigt samfund och måste därför fortsätta betala fastighetsskatt. Det slår Skatteförvaltningen nu fast.

Raseborgs stad fortsätter ändå att betala tillbaka fastighetsskatten till ishallsbolaget.

Staden kräver inte heller längre att Raseborgs ishall måste besvära sig till förvaltningsdomstolen.

Orsaken är att besväret knappast leder till att bolaget slipper betala skatten.

Oväntad skatt

Det var år 2017 som Raseborgs ishall åkte på en skattesmäll, då Skatteförvaltningen meddelade att ishallsbolaget måste betala 60 000 euro i fastighetsskatt.

Enligt Skatteförvaltningen är Raseborgs ishall inte ett allmännyttigt samfund och därför är bolaget inte heller befriat från fastighetsskatten.

Raseborgs stad beslutade då att betala tillbaka summan på 60 000 euro till ishallsbolaget, förutsatt att Raseborgs ishall gjorde en begäran om omprövning till Skatteförvaltningen.

Ifall begäran om omprövning inte ledde någonvart förutsatte stadens beslut att ishallsbolaget fortsätter processen och lämnar in ett besvär till förvaltningsdomstolen.

Fruktlös process

Skatteförvaltningen meddelade den 26 april att begäran om omprövning avslås och att Raseborgs ishall inte kan betraktas som ett allmännyttigt samfund.

Ishallsbolaget har därför vänt sig till staden med en önskan om att inte behöva fortsätta processen och överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen.

Ishallsbolaget har bland annat konsulterat Finlands ishockeyförbund, som bedömer att chanserna att vinna en process är små.

Man måste bland annat kunna påvisa att bolaget inte utövar marknadsmässig verksamhet i konkurrens med andra bolag på marknaden.

Att överklaga beslutet skulle kosta mellan 5 000 och 6 000 euro.

Staden ger också upp

Raseborgs stadsstyrelse beslutade i måndags (17.6) att man fortsätter med systemet där Raseborgs ishall betalar fastighetsskatten till staden, som sedan återbetalas till ishallsbolaget.

Stadsstyrelsen beslutade samtidigt att häva det tidigare beslutet om att kräva att Raseborgs ishall måste lämna in ett besvär till förvaltningsdomstolen.

Diskussion om artikeln