Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Orienteringsentusiasten Citha Dahl från Billnäs: Grenen är en brobyggare mellan generationerna

Från 2019
Porträttbild på Citha Dahl.
Bildtext Citha Dahl har sysslat med orientering väldigt länge.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Senaste veckoslut deltog Billnäsbon Citha Dahl i Venlakavlen tillsammans med sina tre lagkamrater från Orienteringsklubben Raseborg. Laget som består av rutinerade damer kom i mål bland de 300 bästa lagen i tävlingen. Över 1 600 lag slutförde tävlingen.

Jukolakavlen där damernas motsvarande tävling Venlakavlen ingår är det största orienteringsevenemanget i Finland. I år ordnades tävlingen eller evenemanget i Kangasala som ligger knappt 20 kilometer sydost om Tammerfors.

OK Raseborgs första lag förlorade en timme och 18 minuter till Venlakavlens segrare Fredrikstad SK från Norge. Den stora marginalen till vinnarlaget stör inte Citha Dahl det minsta.

- Det finns lag som kom till första växlingen när första laget redan är i mål. Det är just det som är charmen med Jukola, världseliten, det är någonting där mitt emellan och så är det totala motionärer som deltar, säger hon.

Citha Dahl säger att det är ganska roligt att få testa sig själv på samma banor som de riktigt duktiga orienterarna susar fram på.

- Vi hade ingen uttalad målsättning i tävlingen. Vi hade ett tufft utgångsläge och startade med nummer 171 som var OK Raseborgs placering i fjol. Då var de som ingick i laget betydligt yngre än vi.

Nöjd med sin placering i Venlakavlen

Citha Dahl trodde att laget inte skulle ha nått den placering man gjorde.

- Med tanke på omständigheterna klarade vi oss bra. Vi hade ett moget lag som deltog och placeringen 283 är vi nog riktigt nöjda med, säger Citha Dahl.

Hon löpte andra etappen och bommade genast första kontrollen.

- Det är en klassiker, man rusar iväg och är kanske lite nervös. Det finns också många första kontroller i en sådan här stor budkavle.

- Jag tog förstås fel och det tog en stund innan jag hittade rätt sedan. Och efter det löpte det på som det brukar, säger hon.

Den andra etappen som hon löpte var 5,6 kilometer lång och där fanns 12 kontroller. Hon säger att terrängen var rätt utmanande i Kangasalaskogarna.

De övriga medlemmarna i laget var Charlotta Wolff, Monica Boström och Pamela Roth.

Sammansvetsat lag

Det här laget har deltagit i otaliga tävlingar. Laget har bland annat tävlat i veteranklasserna i distriktsmästerskap för damer över 35 år och 120 där sammanlagda åldern överskrider 120 år.

- Vi har ett sammansvetsat lag och vi känner varandra sedan länge.

Citha Dahl deltog nu i sin sjunde Venla i ”modern tid”.

- Jag brukar dela in min orienteringskarriär i modern tid och stenåldern, skrattar hon.

Modern tid betyder tiden efter den tjugo år långa paus hon höll från orienteringen.

- I mitten av åttiotalet då jag var ung flicka deltog jag första gången i Venlakavlen. Då var jag med flera gånger, säger hon.

Tioåring och åttioåring snackade

Hon ser Jukola- och Venlakavlen som ett väldigt trevlig och fint evenemang. Dahl ser orientering också i allmänhet som den bästa och trevligaste sportgrenen som finns.

- Ett fint exempel på hur orientering är banbyggande mellan generationerna kommer från en tävling för många år sedan i Sverige. Vår son som då var 11 år diskuterade tävlingen och banan han löpt tillsammans med en man som orienterade i klassen H80.

De här två åldersklasserna orienterade nästan samma bana i tävlingarna.

- De satt och diskuterade väldigt ingående, säger hon och konstaterar att det kanske inte annars är så lätt att få en 10- och en 80-åring att umgås.

- Jag tycker att just det här är grejen med orientering!

Citha Dahl brinner för orientering

15:20

Diskussion om artikeln