Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 300 000 flyr undan våld och blödarsjuka i nordöstra Kongo

Från 2019
Uppdaterad 18.06.2019 15:20.
Närmare 400 000 människor har flytt undan våld och blödarsjukan ebola i provinsen Ituri under de två senaste veckorna
Bildtext Närmare 400 000 människor har flytt undan våld och blödarsjukan ebola i provinsen Ituri under de två senaste veckorna.
Bild: EPA/Stephen Morrison

Över 300 000 människor har flytt undan upptrappade våldsamheter och ebolaepidemin i provinsen Ituri i nordöstra Kongo-Kinshasa under de två senaste veckorna.

Under den senaste veckan har minst 160 människor dödats i våldsamheter mellan boskapsuppfödare och bönder i provinsen Ituri, som också har drabbats av den dödliga blödarsjukan.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR oroar sig för att flyende civila försöker ta sig till grannlandet Uganda som också lider av våld och den dödliga blödarsjukan ebola.

Enligt UNHCR är det oklart vad som utlöste de senaste sammandrabbningarna mellan Hema- och Lendufolken. Lokala myndigheter säger att det är möjligt att 400 000 människor redan har flytt från Ituri.

- Vi är överväldigade av så många flyktingar, säger provinsens guvernör Jean Saidi, som vädjar om bättre säkerhet för att få stopp på massflykten.

Över 350 000 människor flydde undan våldet förra gången som dessa folkgrupper drabbade samman år 2017 och 2018.

Tiotusentals kongoleser dödades dessutom i oroligheter mellan folkgrupperna under åren 1999 fram till år 2003.

Hjälparbetare som gräver gravar för ebolaoffer.
Bildtext Våldsamheter samt ebolautbrottet i provinserna Ituri och Norrra och Södra Kivu har tvingat hundratusentals på flykt i östra Kongo-Kinshasa.
Bild: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Hämndaktioner på bägge sidor

UNHCR:s talesman Babar Baloch säger att största delen av provinsen Ituri har drabbats av våldet och att läget ser ut att förvärras ytterligare.

- Bägge folkgrupper har nu bildat självförsvarsenheter och UNHCR befarar att denna eskalering kan omfatta så gott som hela provinsen, säger Baloch.

- Vi är allvarligt oroade över säkerheten för civila efter att ha hört rapporter om mord, kidnappningar och sexuellt våld som har drabbat folket.

UNHCR samt lokala myndigheter är de enda som har en överblick av läget eftersom andra humanitära organisationer inte längre vågar operera i provinsen. De flesta som flyr är i akut behov av skydd, mat och mediciner, enligt UNHCR.

- Folk sover nu under öppen himmel eller i offentliga byggnader. Omkring 10 000 har slagit läger kring en kyrka, utan någon hjälp, säger Babar Baloch.

Det finns redan närmare 5 miljoner internflyktingar i Demokratiska Republiken Kongo och antalet kan snabbt öka ytterligare om man inte snabbt får bukt med våldet, befarar FN.

Källor: AFP, UNHCR