Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sommarjobbare har samma rättigheter som fastanställda – se till att också du hinner hålla paus på jobbet

Från 2019
Uppdaterad 23.06.2019 14:40.
ung kvinna står bakom disk i glasskiosk och håller i en glass.

Sommarjobb är ett riktigt jobb, och inget man gör på sidan om, säger Mia Suominen på servicefacket PAM. Som sommarjobbare har du samma skyldigheter, men också samma rättigheter som vilken arbetstagare som helst.

Nu är det högsäsong för sommarjobb och många unga tar sina första kliv in på arbetsmarknaden. Det är ett stort ansvar att sköta sitt första jobb, men förutom skyldigheter har också sommarjobbarna rättigheter, så som rätt till pauser.

- Inte minst i sommarhettan är det viktigt med återhämtning, och det är arbetsgivarens skyldighet att se till att den anställda har möjlighet att hålla paus, säger Mia Suominen som är avtalschef på servicefacket PAM.

Enligt kollektivavtalet har du rätt till matpaus och kaffepaus beroende på arbetsdagens längd. Det vill säga en längre paus, där du kan äta och ta det lugnt och en kaffepaus, säger Suominen.

Matpaus om man jobbar sju timmar

Matpausen sker oftast på egen tid, beroende på vad som står i kollektivavtalet. Oftast ska man jobba ett pass på minst sju timmar för att ha rätt till matpaus som är obetald.

Från fyra timmar eller uppåt har man rätt till kaffepauser.

- Om du exempelvis jobbar ensam i en kiosk, eller om det är väldigt bråttom på jobbet, ska du ändå ha rätt till paus, säger Suominen.

Suominen säger att arbetsgivaren måste lösa situationen genom att sommarjobbaren exempelvis kan hänga en skylt där det står "kommer strax" när det är dags för paus.

- Det är inte meningen att någon ska vara hungrig på jobbet eller gå med benen i kors för att den inte får en kisspaus. Man ska ha rätt att gå på toaletten på sin arbetstid, säger Suominen.

en människa som plockar grönsaker
Bild: domen.grogl@gmail.com / Mostphotos

Samma regler för alla

Lagen är tydlig när det gäller pauser och dess längd, kaffepauser är oftast mellan 10 och 15 minuter långa och matpausen mellan 30 minuter och en timme beroende på branschens kollektivavtal.

Arbetsgivaren ska också planera in pauser när hen gör arbetslista och kollektivavtalen gäller alla anställda, oberoende om du hör till facket eller inte, om du är fastanställd eller sommarjobbar.

- Arbetsgivaren är skyldigt att behandla en sommarjobbare och en fastanställd precis på samma sätt, de här reglerna gäller för alla anställda, säger Suominen.

Var inte hungrig och jobba på

Om du har svårt att få tid för att ta paus så ska du vara hurtig och ta tag i saken. Du kan exempelvis fråga arbetsgivaren när det passar att du tar paus.

- Man ska inte bara vara hungrig och jobba på utan modigt fråga. Pausernas mening är att du ska inta föda för att orka i ditt arbete, alldeles speciellt viktigt är det att hinna dricka i sommarvärmen, säger Suominen.

En ung man kör omkring på en gräsklippare i en park. I förgrunden syns färggranna tulpaner.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Förtroendeman eller facket hjälper

Det är kanske inte så lätt att ta diskussionen om sina rättigheter när man är ny på jobbet. Vill man inte ta fajten själv kan man tala med förtroendemannen på arbetsplatsen.

Om man inte hittar någon sådan råder Mia Suominen sommarjobbare att tala med en kollega eller med det egna facket.

- Det kan kännas svårt, det förstår jag. Men det skulle vara viktigt att tala med någon annan på arbetsplatsen. Hittar man ingen sådan person kan man ringa Sommarjobbarinfo, säger Suominen.

Telefontjänst öppen hela sommaren

Tjänsten Sommarjobbarinfo drivs av löntagarnas centralorganisationer FFC, Akava och STTK. Dit kan man ringa varje vardag för att få svar på sina frågor om sommarjobb från början av maj till den sista augusti.

På Sommarjobbarinfos hemsida finns en checklista över sådant man bör tänka på när man inleder ett anställningsförhållande och svar på ofta ställda frågor.

- Och kom ihåg att sommarjobb är lika värdigt som ordinarie jobb, det är inget där vid sidan om. Sommarjobbaren har samma rättigheter och skyldigheter och arbetsgivaren har skyldighet att följa kollektivavtalet, säger Mia Suominen.

Hur ser det ut på ditt sommarjobb, får du hålla de pauser du har rätt till? Kommentera gärna.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln