Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebybo tog inte hand om sina kor – åtalas för djurskyddsbrott

Från 2019
En kalv på Bjarne Maras mjölkgård i Korsholm.
Bildtext Bland annat briste djurhållningen i att ge kalvarna rätt sorts näring. Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

För tre år sedan uppdagades ett djurskyddsbrott i Karleby. En man från Karleby underlät att ta hand om sina 10 nötdjur på bästa sätt.

Flera granskningar har slagit fast att mannen inte gav nötdjuren tillräckligt med mat och vatten. De hade inte rena och torra platser att röra sig på och djuren var också smutsiga. Gården där djuren rörde sig var inte säker för djuren och deras klövar togs inte hand om.

Mannen stod åtalad i Österbottens tingsrätt under tisdagen. Åklagaren kräver att mannen åläggs böter, minst 45 dagsböter.

Åklagaren kräver också att mannen åläggs med djurhållningsförbud i minst fem år, förbudet skulle gälla nötkreatur. Därtill kräver åklagaren att mannen betalar rättegångskostnaderna.

Flera granskningar hjälpte inte

När en granskning gjordes i mars 2015 konstaterades att djuren inte hade tillräckligt med rena och torra liggplatser. Därtill var djuren smutsiga.

På gården fungerade en söndrig utfodringshäck som vindskydd, vilken orsakade fara för djuren. Gården var på sina ställen väldigt blöt och lerig.

Utfodringen och vattentillgången skedde ur ett och samma kärl, det vill säga djuren skulle äta och dricka på samma ställe i stället för på två skilda ställen. Kalvarna fick dessutom inte rätt sorts föda.

En månad senare, i april 2015, gjordes en ny granskning. Då var det enda som hade ändrat att det införskaffats en ny fodringshäck.

Ytterligare en månad senare, i maj 2015, gjordes en tredje granskning. Då var situationen bättre och mängden djur hade minskats till sex stycken.

Oförändrat läge ett halvt år senare

I november 2015 gjordes en fjärde granskning. Då hade djuren fortfarande inte rena och torra liggplatser. Djuren var också smutsiga.

Gården var våt och smutsig och det fanns vissa faror för djuren. Det fanns inte tillräckligt med lämplig föda åt djuren. Då fanns nio nötdjur på gården.

En månad senare, i december 2015, var läget det samma som i november. Dessutom upptäcktes att ett av djuren hade för långa klövar.

Djuren avlivades till sist då mannen inte klarade av att ta hand om dem på bästa sätt.