Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook lanserar kryptovaluta: "Att skicka pengar blir lika lätt som att skicka bilder"

Från 2019
Tre Facebook-logon svävar omkring på svart bakgrund.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sociala medie-jätten Facebook har offentliggjort sina planer att införa en egen valuta. Valutan kallas för Libra och ska enligt planerna lanseras i början av nästa år.

Facebook uppger att man ska kunna betala med valutan via företagets egna appar. En digital plånbok ska bli en del av meddelandetjänsterna Messenger och Whatsapp, som båda ägs av Facebook, senare nästa år.

Facebook betonar ändå att företaget inte ensamt står bakom valutan. Projektet sköts av the Libra Association, en förening bestående av 28 olika företag och organisationer.

Enligt Facebook kommer alla bolag som ingår i föreningen troligtvis att ta i bruk valutan så småningom, till exempel Visa, Mastercard, PayPal, Spotify och Uber.

Riktar sig till alla utan bankkonton

Den nya valutan riktas särskilt till den dryga miljard människor runt om i världen som inte har ett bankkonto, men som nog har en telefon.

Att skicka och ta emot pengar ska bli lika lätt som att skicka meddelanden eller bilder, skriver Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.

Tjänsten kommer vara tillgänglig för alla som har tillgång till internet. Kostnaderna för transaktionerna ska enligt Zuckerberg vara "låga till inga".

Många utmaningar

Facebook har under de senaste åren varit inblandat i skandaler som bland annat handlat om läckta användaruppgifter. Nu väcks frågan hur företaget ska klara av att skydda användarnas pengar.

Facebook försäkrar å sin sida att systemet kommer vara krypterat och säkert. Enligt företaget kommer man att använda sig av samma typ av verifieringssystem som används av banker och kreditkortsbolag.

Andra orosmoment är att det kan vara mycket svårt att kontrollera en världsomspännande valuta och hålla koll på hur den ska beskattas i olika länder.

För att hindra valutan från att variera kraftigt i värde, så som kryptovalutan Bitcoin har gjort, planerar Facebook att koppla ihop den med ett antal traditionella valutor som euro, pund, amerikanska dollar och japansk yen.

Diskussion om artikeln