Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpo vill fortsätta leda Samlingspartiet - "Jag är redo att mäta mitt stöd"

Från 2019
Petteri Orpo eduskunnassa
Bildtext Petteri Orpo vill fortsätta leda Samlingspartiet.
Bild: Yle /Pekka Tynell

Samlingspartiets svaga resultat i riksdagsvalet har satt igång en diskussion kring partiets ordförande och huruvida Petteri Orpo är rätt person för ledarposten.

Antti Rinnes val att regera med Centern framom Samlingspartiet underlättar inte heller Orpos ställning. Samlingspartiet var senast med i oppositionen för 20 år sedan.

I Yles mätning som gjordes bland Samlingspartiets riksdagsledamöter, medlemmar av partifullmäktige och medlemmar av distriktsstyrelserna framgår det att fyra av tio av de tillfrågade anser att Petteri Orpo borde få en motkandidat under partikongressen nästa år.

De tillfrågade vill helst se Antti Häkkänen, Elina Lepomäki och Paula Risikko med i kampen om ordförandeskapet.

Samlingspartisterna gav i år Orpo skolvitsordet 8,4. För för ett år sedan var siffran 8,9.

I en intervju med Yle säger Orpo att han förstår besvikelsen över resultatet av riksdagsvalet, men att han tänker ställa upp som ordförande för Samlingspartiet under partikongressen i Björneborg.

1) Vilka tankar väcker resultatet av enkäten?

- Svaren var såna som jag hade tänkt mig. Jag känner de våra väl. I sin helhet är jag ganska nöjd. Vitsordet 8,4 är ganska bra med tanke på den gångna tuffa perioden. Samtidigt visar resultatet att även jag borde förbättra mig.

2) Det vitsord som du fick har sjunkit från 8,9. Vad tror du det beror på?

- Jag tror det främst handlar om besvikelse över att så mycket stod på spel. En första plats i valet var tillgänglig, men så blev det inte. Å andra sidan tycks samlingspartisterna ha godkänt oppositionslösningen.

Samlingspartiet gick i opposition, och vi höll fast vid vår ekonomiska politik. På det sättet kan vi föra en rakryggad oppositionspolitik.

3) Fyra av tio tillfrågade vill se en motkandidat under nästa partikongress. Oroar detta dig?

- Nej. Partikongressen hålls för att partiet ska välja en ordförande. Finns det motståndare, så får man tävla. Inom politiken finns det konkurrens och jag är redo att mäta mitt stöd. Att dessa saker diskuteras är enligt mig ett tecken på ett sunt parti.

4) Är detta ett löfte om att du ställer upp som ordförande under partikongressen i Björneborg?

- Ja, jag ställer upp år 2020, alltså om ett år i Björneborg. Jag vill fortsätta som partiordförande för Samlingspartiet.

5) Vissa av dem som svarade på mätningen ansåg att Samlingspartiet borde följa en mera högerinriktad ekonomisk politik och ha mera konservativa värderingar. Håller du med?

- Samlingspartiet är ett center-högerparti. Vi behöver inte gå i Sannfinländarnas eller De grönas riktning, vi är samlingspartister. Vår politik bygger på våra värderingar.

- Partiordförandens roll är att kombinera olika strömmar och tankar i partiet och därmed finna en gemensam ton. Vår politik baserar sig på våra goda värderingar: kompetens, motivation, flit och internationalisering.

6) Valresultatet var en besvikelse för vissa. Var det en besvikelse för partiet?

- Under min tre år långa ordförandeperiod har vi varit det största partiet i kommunalvalet, det största partiet i EU-valet och i riksdagsvalet fick vi en plats till.

- Som jag tidigare nämnde var det en besvikelse att första platsen var inom räckhåll. Det förargar många, också mig. Men politiken är sådan och nu blickar vi framåt.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel om ämnet.

Diskussion om artikeln