Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Caster Semenya anklagar internationella friidrottsförbundet och är orolig för andra kvinnliga idrottare: "IAAF har använt mig som ett mänskligt försöksdjur"

Från 2019
Caster Semenya löper 800 meter i Doha.
Bildtext Caster Semenya är för tillfället fri att tävla.
Bild: Noushad Thekkayil/EPA

Kampen mellan Caster Semenya och internationella friidrottsförbundet och deras nya regler kring testosteronnivåer bland kvinnliga idrottare, har varit ett omtalat och långt kapitel. Nu har Semenya kritiserat IAAF och uttryckt sin oro över andra kvinnliga idrottare efter att ett dokument gällande idrottens skiljedomstols (CAS) domslut publicerats.

Ifjol trädde internationella friidrottsförbundets nya regler gällande testosteronvärden hos kvinnliga idrottare i kraft. IAAF krävde att Semenya skulle sänka sina testosteronhalter genom medicinering för att få tävla. Semenya överklagade beslutet till idrottens skiljedomstol (CAS) men förlorade.

Den högsta domstolen i Schweiz hävde ändå tillfälligt IAAF:s förbud medan Semenyas överklagan behandlas, och hon kan för tillfället tävla.

– Jag hoppas att min överklagan leder till att jag får löpa fritt igen, sade hon då enligt BBC.

Nu har Semenya uttryckt sin kritik mot friidrottsförbundet och dess regler, och anklagat dem för att ha använt henne och hennes kropp.

– IAAF har tidigare använt mig som ett mänskligt försöksdjur för att experimentera med hur den medicinering de krävde att jag tar påverkar mina testosteronnivåer, säger Semenya enligt AFP.

– Jag kommer inte att låta IAAF använda mig och min kropp på nytt. Men jag är orolig över att andra kvinnliga idrottare kommer känna sig tvingade att låta IAAF medicinera dem och testa effektiviteten av olika hormonella mediciner, samt deras negativa hälsoeffekter.

– Det här kan inte tillåtas att ske.

Semenya valde enligt BBC att uttrycka sig efter att idrottens skiljedomstol (CAS) i dag för första gången publicerade ett dokument på 163 sidor, som beskriver varför Semenyas överklagan inte gick igenom.

Diskussion om artikeln