Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps mål för fyra år till: Fler republikanska domare, slut på aids och cancer, människor till Mars

Från 2019
Donald Trump håller upp ena handen och håller ett tal inför publik i Orlando.

Donald Trump vill ha fyra år till i Vita huset. En nygammal kampanj lanserades på måndag kväll i Florida, med angrepp på medierna, demokraterna, den politiska eliten.

Donald Trump har gjort mer, på kortare tid, än någon annan amerikansk president. Det säger han åtminstone själv, i den förteckning av meriter han kom med vid väljarmötet i Orlando.

Mötet lockade en arena full av hängivna entusiaster som applåderade på rätt ställen och ropade de slagord som har hörts så många gånger.

Hillary Clinton ska låsas in, USA blir aldrig socialistiskt och CNN suger.

"En folkrörelse startade"

- Det var ingen vanlig valseger och ingen vanlig kampanj för tre år sedan, sa Trump.

Det var en folkrörelse som skapades, av hårt arbetande patrioter som älskar sitt land, sin flagga, sina barn och som tror att ett land måste ta hand om sina egna invånare först, sa Trump.

Entusiastisk publik på valmötet i Orlando - det officiella startskottet för Trumps återvalskampanj.
Bildtext Entusiastisk publik på valmötet i Orlando.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är exakt fyra år sedan han åkte ner för rulltrappan i sitt Trump Tower och kungjorde att han alls ställde upp i valet.

Han säger sig inte glömma dem som valde in honom, de vanliga människorna, folket.

Gammalt manuskript

Det första valtalet inför 2020 skilde sig knappt alls från dussintals tal Trump har hållit tidigare.

Den här gången höll han sig bättre till sitt manuskript, vilket gjorde att några små nyheter kom med.

Den här gången sa Trump inte att Mueller frikände honom i Rysslandsutrendingen, utan det gjorde hans justitieminister.

Trump sa inte heller att USA har världens renaste luft och vatten – men att USA hör till de renaste i världen. Trump brukar överdriva på den punkten.

Beröm till Mexiko

En ny släng mot Demokraterna hördes i talet. Mexiko har gjort mer på tio dagar för USAs gränssäkerhet än vad Demokraterna har gjort på tio år, sa Donald Trump.

Han har varit stolt över att Mexiko gav efter för hoten om hårda handelstariffer. Nu tar Mexiko emot flyktingar och asylsökanden vid sin sydliga gräns i stället för att släppa fram dem ända till USA.

Flyktingpolitiken fick mycket uppmärksamhet i talet, men några nyheter kom inte. Trump vill ha med Demokraterna på en ny migrationspolitik, som betonar kontroll och meriter, i stället för att släppa in ett okontrollerat antal okända människor.

Demonstranter i Orlando som protesterar mot Donald Trump.
Bildtext I Orlando samlades både Trump-supportrar och anti-Trump demonstranter.
Bild: AFP / Lehtikuva

Varning för socialism

Trump kommenterade inte valrörelsen speciellt mycket, men varnade för demokratisk valseger.

Han nämnde bara två av sina demokratiska motståndare, Joe Biden som antyds stå på Kinas sida och socialisten Bernie Sanders. Men USA blir aldrig socialistiskt, betonade Trump och fick ljudliga applåder.

Republikanerna tror på frihet, sa Trump. En del av hans vallöften är standard. Han lovar försvara grundlagen, rätten till yttrandefrihet, religionsfrihet och rätten att bära vapen. Trump nämnde också ett stopp för sena aborter.

"Hållna löften"

Trump räknade upp några vallöften som redan är förverkligade: Mer arbetsplatser för de flesta grupper i USA, och sänkta skatter.

Muren mot Mexiko är redan delvis byggd och handelsavtalet med Kina kommer. Men det gör inget om det inte kommer, eftersom tarifferna ger så goda intäkter.

”Make America great again” var slagordet som förde Trump till makten. Men nu är det gjort och Amerika är stort igen. Därför blir den nya sloganen enklare: ”Keep America great”.

Donald Trump behöver fyra år till för att slutföra sitt arbete, säger han. Då hinner han utnämna ännu fler republikanska kandidater till olika domarposter, utrota aids, lösa cancerns gåta och föra människor till Mars.

Diskussion om artikeln