Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kaj Kunnas vann vadslagning när Lejonen tog guld - Daniel Olin förlorade och fick cykla till Karis!

Från 2019
Uppdaterad 21.06.2019 10:43.
Daniel Olin står klar i full cykelmundering i Böle för att cykla 85 km till Karis.
Bildtext Daniel Olin förlorade vadet och fick sätta sin landsvägscykel i skick för att cykla 85 km till Karis.
Bild: Yle

Den tidigare Yle-journalisten Kaj Kunnas är känd av många orsaker men inte för att vinna vadslagningar. Många är de gånger Kaj har förlorat. Men i sin senaste offentliga vadslagning gick ändå Kunnas för ovanlighetens skull segrande ur kampen, tack vare ishockey-lejonens osannolika bragd. Däremot blev förloraren, Svenska Yles Daniel Olin, tvungen att cykla från Yle i Böle till Karis.

Så här gick det till:

Kaj Kunnas vann vadet - Daniel Olin fick cykla till Karis - Spela upp på Arenan

När sportjournalisten och medieprofilen Kaj Kunnas från Karis gästade Daniel Olins samtalsprogram i början av maj beslöt programledaren Daniel Olin att slå till och utmana sin gäst i ett vad.

- Kaj har ju inte direkt imponerat när det kommer till vadslagningar så jag tänkte att det här blir en enkel match och passade på, berättar Olin.

Kaj Kunnas har bland annat dansat som cheerleader på en hockeymatch och tvingats äta köttpiroger ur en stor hatt till följd av förlorade hockey-vadslagningar.

Trots de här erfarenheterna gav sig Kunnas även den här gången i leken.

Förloraren cyklar 85 km

Insatsen var en cykeltur. Antingen Böle-Karis eller Karis-Böle, beroende på vem som vinner. En sträcka på cirka 85 kilometer.

Vadslagningen skedde i början av maj, några dagar innan ishockey-VM körde igång.

Finland hade ett väldigt orutinerat lag med många debutanter. Inför VM tippade därför flera sportjournalister att Lejonen faller ut senast i kvartsfinal.

- För min det del kändes det som en lågoddsare, säger Olin.

Daniel Olin slog följaktligen vad om att Finland faller ut senast i kvartsfinalen. Kaj Kunnas litade däremot på Finland tar sig till semifinal, det vill säga in bland de fyra bästa. Eller litade är kanske lite att ta i.

Dåliga odds för Lejonen

- Jag såg redan i studion att Kajs blick flackade, han verkade inte ens själv tro på vinst, säger Olin.

Det vittnar även de förberedelser som Kaj gjorde inför kvartsfinalen om. Han servade och fixade till sin cykeln när det stod klart att Sverige stod för motståndet i kvartsfinalen.

Att Finland skulle slå ut Tre Kronor verkade osannolikt inte minst eftersom som Sverige hade ett lag där det vimlade av NHL-stjärnor.

Kunnas medger själv att han länge var tveksam.

- När det var 3-1 till Sverige så fick jag ett meddelande av en kollega på Sveriges Television som skrev att det blir att cykla till Helsingfors. Det trodde jag med, konstarar Kaj Kunnas.

Men Lejonen stod för en vändning av sällan skådat slag. De besegrade Sverige efter förlängning och inte nog med det, i semifinalen slog de hungriga Lejonen ut Ryssland. I finalen fick sedan även Kanada se sig besegrat.

Guld för Lejonen - Olin förlorade vadet

Det tredje blåvita VM-guldet i herrhockeyn var ett faktum.

Vem skulle ha trott det. Inte Daniel Olin och allra minst Kaj Kunnas.

- Att de tar sig till semifinal var kanske inte så oväntat, men aldrig att jag skulle ha gått med på att slå vad om att de vinner guld, konstaterar Kaj Kunnas som på twitter tackade de finländska hjältarna.

Så här skrev Kunnas på Twitter:

Dags att cykla

Cykelturen då. I juni hoppade Olin på sadeln och trampade den 85 kilometer långa sträckan från Yle i Böle till Idrottsparken i Karis.

Det gick överraskande bra.

- Jag hade grym tur med vädret, det var sol men inte för hett och tidvis medvind. Med facit i hand är jag en glad förlorare, skrattar Daniel Olin.

3 timmar och 15 minuter efter att Daniel Olin lämnat Böle kom han fram till Karis där Kaj Kunnas glatt mötte honom.

- Välkommen till Karis, Finlands Paris! sa Kunnas.

Programledaren Daniel Olin med cyklehjälm på huvudet tillsammans med sportjournalisten Kaj Kunnas på en idrottsplan i Karis.
Bildtext Daniel Olin klarade av att cykla 85 km från Helsingfors till Karis och mottogs av en glad Kaj Kunnas.
Bild: Yle

Segern hade av allt att döma gett Kaj Kunnas mersmak.

- Vad om vi skulle slå vad om huruvuda Finlands fotbollsherrar tar sig till Europamästerskapen i fotboll, och förloraren cyklar till Finlands premiärmatch, konstaterade en skrattande Kaj Kunnas.

Men helt genomtänkt var förslaget kanske ändå inte.

EM-slutspelen år 2020 kommer nämligen att spridas ut över många länder. Det kan alltså i värsta fall bli att cykla till Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan.

Så någon ny vadslagning blev det inte, åtminstone inte denna gång.

Samtalsprogrammet Daniel Olin återkommer i höst med nya avsnitt på Yle Fem och på Yle Arenan. Alla tio av vårens avsnitt hittas på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln