Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En gammal mobiltelefon utan simkort kan vara din livförsäkring i båten - här är sjöräddarens tips för en säker midsommar till sjöss

Från 2019
Sjöräddare Andreas Hindrén fotograferad utanför Yle Västnylands redaktion.
Bildtext Sjöräddare Andreas Hindrén bär jourtelefonen med sig under midsommarhelgen.
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Ring sjöräddningen när motorn börjar hacka, inte när den redan stannat och båten driver mot grynnor och stenar. Sjöräddare Andreas Hindrén vid föreningen Ekenäs Sjöräddare önskar att folk skulle sänka tröskeln för att ta kontakt.

Ett vanligt fel vi finländare gör är att vi åker ut med båten utan att kontrollera att allting fungerar och all utrustning är ombord. Och många vill klara sig själv till varje pris, och kontaktar inte sjöräddningen i tid.

Det är när båtmotorn börjar hacka eller gå för halvmaskin som man skall ringa sjöräddningen - inte när motorn redan har stannat och båten löper risk för att driva och slås sönder mot stenar.

- Avstånden är långa till havs, och det tar tid för sjöräddningen att komma till platsen. Alla minuter är dyrbara när nöden är framme, säger Hindrén.

Tove Werner och Andreas Hindrén från Ekenäs sjöräddare ombord på båten Interpersona rescue
Bildtext Andreas Hindrén till sjöss tillsammans med kollegan Tove Werner.
Bild: Yle/Maria Wasström

Vackert midsommarväder = många båtar på sjön

När det är fint väder är många båttrafikanter ute på sjön och det betyder också att uppdragens antal ökar för sjöräddningen. Andreas Hindrén säger att antalet uppdrag varierar mycket från midsommar till midsommar, men ju flera båtar som är på sjön desto flera gånger ringer det i sjöräddarnas jourtelefon.

Själv kommer Hindrén att ha jour midsommarhelgen. Under intervjun ligger jourtelefonen på bordet, den kan ringa närsomhelst och då gäller det att rycka ut.

- Typiska uppdrag är bogseringar. Då är det frågan om någon som råkat ut för motorstopp på väg från plats A till plats B.

All verksamhet vid föreningen Ekenäs Sjöräddare sker på frivillig basis och utan lön.

Det vanligaste drunkningsoffret i Finland är en medelålders man

6 av 7 finländska drunkningsoffer är män, 3 av 4 är över 50 år gamla och hälften av dem som drunknar var berusade vid olyckstillfället. Det är tidningen Helsingin Sanomat som har sammanställt statistik över orsakerna till den senaste tidens drunkningsolyckor i Finland. Sjöräddare Andreas Hindrén känner igen det som kommer fram i statistiken.

Flytväst
Bild: Yle/Monica Forssell

- Många äldre klär barnen i flytväst, men glömmer själva bort västen. Det finns många exempel på situationer när räddningsvästen skulle ha kunnat rädda liv.

Dessutom gäller det att se till att flytvästen sitter rätt. Västen fungerar endast om man använder den enligt föreskrifterna.

- Sen gäller det att kontrollera att båtens säkerhetsutrustning är i skick och att man har tillräckligt med bränsle. Och innan man beger sig av skall man höra av sig till anhöriga och berätta om vart man är på väg och ungefär när man räknar med att vara framme, säger Hindrén.

En gammal telefon utan simkort blir en livförsäkring till sjöss

Att ha en telefon med i båten är också viktigt. Det gäller att se till att den är laddad, men den behöver inte ha något simkort. Och det behöver inte alls vara den senaste modellens smartphone, utan en gammal mobiltelefon duger bra.

- Nödnumret kan man ringa också ifall telefonen saknar simkort. Men det gäller att se till att den är laddad och packad i en vattentät påse.

Om man råkar ut för sjönöd kan man ringa nödcentralens nummer 112 eller Sjöräddningscentralens nödnummer 029 41 000.

Diskussion om artikeln