Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Romain Grosjeans kritik mot dagens formel 1-bilar: ”Gokart är mer krävande”

Från 2019
formel 1-bilar kör bredvid varandra
Bildtext På vissa banor kör man på 40 till 50 procent av bilens kapacitet säger Romain Grosjean.
Bild: imago images / HochZwei/ All Over Press

Inför tankning igen, det kommer att göra formel 1 mer fysiskt krävande för förarna anser Romain Grosjean. Fransmannen tycker att det i dagens läge är tyngre att köra en gokartbil än en formel 1-bil eftersom man inte håller tillbaka och i stället ger 100 procent.

För en månad sedan berättade den regerande världsmästaren Lewis Hamilton att han tycker att det är för lätt att köra en formel 1-bil i dagens läge.

Det finns enligt britten för många tekniska hjälpmedel och själva körningen är inte tillräckligt påfrestande för förarna.

Det är ett resonemang som Haasföraren Romain Grosjean skriver under. Fransmannen anser att köra gokart ställer högre krav på fysiken än formel 1.

– Jag körde gokart med några vänner och det var mer krävande och jag var tröttare än efter ett formel 1-lopp. Varför? För att man hela tiden ger allt och inte tar det säkra före det osäkra. Och man håller igång däcken hela tiden.

– Ta Barcelona som exempel, där känns det som att man kör på 40 till 50 procent av bilens kapacitet och då är det inte speciellt tungt, säger han till Motorstport.

Romain Grosjean.
Bildtext Romain Grosjean.
Bild: xpbimages.com

Mindre bränsle ger snabbare varvtider och tröttare förare

Vad skulle då Grosjean åtgärda för att göra sporten mer krävande? Att införa tankning igen skulle vara ett steg i rätt riktning anser han.

– Det vi behöver är en bil som vi verkligen kan ge allt i. Om man inför tankning så är bilen inte 100 kg tyngre i starten.

– Man kan ha 30 kg bränsle för varje stint och det skulle betyda några sekunder snabbare tider vilket skulle göra förarna mycket tröttare, säger han.

Grosjean medger att han inte sitter på några revolutionerande lösningar för att göra sporten mer spännande och attraktiv för åskådare men han hoppas att förarkollegorna inte ska sitta passiva utan lägga fram förslag till ägarna.

– Vi är alla medvetna om att det finns utrymme för förändring på många områden. Kanske är jag helt fel ute och missar delar av ekvationen men åtminstone så lägger jag fram idéer.

– Mina idéer är kanske inte möjliga men jag försöker åtminstone, säger han.