Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN pekar ut Saudiarabiens kronprins som huvudmisstänkt i styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi

Från 2019
Uppdaterad 19.06.2019 14:03.
Jamal Khashggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, levde i exil sedan september i fjol
Bildtext Jamal Khashoggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, styckmördades i fjol höstas i Istanbul. Hans kropp har aldrig hittats
Bild: EPA-EFE/ALI HAIDER

En oberoende FN-utredning pekar ut Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman som en av de huvudmisstänkta till styckmordet på dissidentjournalisten Jamal Khashoggi.

Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i fjol höstas och FN-utredaren Agnes Callamard säger att kungahuset i Saudiarabien kan ha varit medskyldigt till mordet.

Callamard rekommenderar därför FN-sanktioner mot de inblandade, inklusive kronprinsen, eftersom det enligt henne finns tillräckligt trovärdiga bevis.

- Vi har inte dragit slutsatser om skyldighet utan den enda slutsatsen som vi har dragit, är att det finns trovärdiga bevis för att utreda brottet vidare,säger Callamard om sin 101 sidor långa rapport.

Hon uppmanar också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att kräva en regelrätt brottsutredning om mordet.

En demonstrant iklädd en mask som föreställer kronprins Mohammed. Bild på Khashoggi i bakgrunden. Denhär demonstrationen hölls utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 25 oktober.
Bildtext En demonstrant iklädd en mask som föreställer kronprins Muhammad. Bild på Khashoggi i bakgrunden. Demonstrationen hölls utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 25 oktober.
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Saudiarabien har visserligen dragit flera personer inför rätta för mordet, men deras namn och ställning har inte offentliggjorts och inga oberoende observatörer tillåts följa med rättegången, vilket Turkiet har kritiserat i hårda ordalag.

Callamard medger att kravet på en grundlig brottsutredning är "extremt känsligt" med tanke på kronprinsens möjliga brottsliga ansvar.

Det samma gäller kungahusets långvariga rådgivare Saud Alqahtani, som namnges i rapporten men som inte har ställts inför rätta i Saudiarabien.

Medieuppgifter har gjort gällande att Alqahtani var kronprinsens högra hand då det gällde behandlingen av saudiarabiska oliktänkare och att han spelade en central roll i styckmordet i Istanbul.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln