Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hamnen i Koverhar kan växa med det dubbla - Hangö hamn har väntat på elektrifiering i flera decennier

Från 2019
Västra hamnen i Hangö.
Bildtext Trafiken till och från Västra hamnen i Hangö sker mest med lastbilar och långtradare, men i viss mån kan också den här hamnen gynnas av att Hangö-Hyvingebanan elektrifieras.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Den dagen dieselloken på Hangö-Hyvingebanan ersätts med eltåg kan hamnen i Koverhar hantera 1,5-2 miljoner ton mer gods. Det betyder att kapaciteten och verksamheten i Koverhar hamn kan växa med det dubbla.

Också Västra hamnen kan gynnas av elektrifieringen, men där sköts största delen av transporterna längs landsvägen.

Nyheten om att regeringen vill bevilja 62 miljoner euro till att elektrifiera Hangö-Hyvingebanan tas i Hangö hamn emot med öppna armar och leenden större än smilet på det gula, soliga hangökex som pryder fasaden på Hangö stads tekniska verk. Det här är något som hamnens vd, Anders Ahlvik, har väntat på i 35 år.

Anders Ahlvik står framför Smörmagasinet i Hangö hamn
Bildtext Den som väntar på något gott... Hangö hamns vd Anders Ahlvik har väntat väldigt länge på att tågbanan mellan Hangö och Hyvinge ska elektrifieras. Nästa år ser det ut att bli verklighet.
Bild: YLE / Linus Westerlund

- Vi är jätteglada naturligtvis. Det här är ett beslut som vi väntat på hela våren efter att dåvarande partiordförande för SDP (statsminister Antti Rinne) var här och sade att det borde fixas.

Ahlvik säger att anslaget i den nya regeringens andra tilläggsbudget var något man visserligen förväntade sig, men det oaktat är han i dag otroligt glad över att banarbetena planeras köra igång redan år 2020.

Det är i synnerhet hamnen i Koverhar i Lappvik som kan utöka sin verksamhet. Hangö hamns nya samarbetspartner, hamnoperatören Rauanheimo, inleder sin verksamhet i Koverhar i september. I vintras när nyheten om Rauanheimo kom, talade bolaget om att frakta bulkvaror på 1,5 miljoner ton genom Koverhar.

Järnvägsspår som leder in på Koverhar hamnområde
Bildtext Stickspåret till Koverhar
Bild: YLE / Linus Westerlund

I och med elektrifieringen kan kapaciteten på Hangö-Hyvingebanan öka med cirka 1,5 miljoner ton, vilket betyder dubbelt upp, totalt tre och till och med upptill fyra miljoner ton för Koverhar hamn.

Hur stora kan ni bli i Koverhar?

- Det här är ett steg på vägen, vi kan nog bli stora och vi har naturligtvis planer på att bygga ut Koverhar till en betydligt större hamn än vad den är i dag. Det får tiden utvisa, det är i sista hand marknaden och kunderna som bestämmer hur stora vi kan bli, säger Hangö hamns vd Anders Ahlvik.

Kan ni bygga ut i Västra hamnen också?

- Nog kan man utveckla Västra hamnen också, men här är vi mera inne på landsvägstrafik, gummihjul, lastbilar och semitrailers. Jag har inte några större förhoppningar på att volymerna längs järnvägen ökar så dramatiskt.

Koverhar städas upp under sommaren

Den nya hamnoperatören, logistikföretaget Rauanheimo kommer i höst. Nord Streams verksamhet i Koverhar är slut. De sista utskeppningarna skedde i mitten av juni. Nu inleds städningen av området och avlägsnandet av bland annat sandbäddar. I slutet av augusti ska det vara klart och i september inleder Rauanheimo sin verksamhet i Koverhar.

Tidtabellsmässigt är det här nästan som en perfekt sekvens ur tv-programmet Strömsö. Också i övrigt ser det just nu väldigt ljust ut för Hangö hamn.

Ett disellok drar en vagn i Hangö hamn
Bildtext Åtminstone en tid framöver kan Hangöborna följa med när de kännspaka dieselloken drar en lång räcka med godsvagnar efter sig. Elloken kommer att ha kapacitet att dra ännu fler vagnar.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Miljömässigt är det bättre att ersätta diesel med el, hamnens kapacitet utökas och transporterna blir ekonomiskt fördelaktigare när man kan frakta större mängder gods längs Hangö-Hyvingebanan.

Också fabrikschef Martti Savelainen på pappersfabriken Sappi i Gerknäs i Lojo är glad över regeringens beslut att satsa på Hangö-Hyvingebanan. Elektrifieringen gynnar också pappersfabriken både ekonomiskt och logistiskt, säger Savelainen till tidningen Länsi-Uusimaa.

Sappis pappersfabrik i Lojo.
Bildtext Förutom Hangö hamn kommer bland andra också pappersfabriken Sappi i Lojo att gagnas av att Hangö-Hyvingebanan elektrifieras.
Bild: Yle/Minna Almark

Frågan är om det överhuvudtaget finns några hinder på vägen eller snarare längs den ännu icke elektrifierade tågrälsen?

- Inte om jag har fattat statsrådets beslut rätt, men det är klart att innan spaden är satt i jorden finns det alltid möjligheter att saker och ting ändrar. Fast under de 35 år jag har följt med det här har vi aldrig varit så här nära elektrifiering, säger vd Anders Ahlvik där han står utanför hamnkontoret i Smörmagasinet i Västra hamnen i Hangö.

Diskussion om artikeln