Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inte våldtäkt då 26-åring hade samlag med 13-årig flicka, som bad honom sluta utan resultat – mannen dömdes däremot för grovt sexuellt utnyttjande av barn

Från 2019
Uppdaterad 20.06.2019 10:40.
Mies ja tyttö istuvat sohvalla.
Bildtext Då brottet utfördes var mannen 26 år gammal. Offret var endast 13 år.
Bild: Tiina Jutila / Yle

En 27-årig man från Esbo har dömts för bland annat grovt sexuellt utnyttjande av barn och två fall av sexuellt utnyttjande av barn. Han åtalades även för våldtäkt, men åtalet förkastades eftersom Västra Nylands tingsrätt menade att det 13 år gamla offret inte var i hjälplöst tillstånd.

Brotten skedde under en kväll i juli 2018. Offren, tre flickor, träffade gärningsmannen vid ett köpcenter. De följde därefter med honom till hans lägenhet, tillsammans med en pojke som hörde till sällskapet. Flickorna var vid tiden 15 år, 15 år och 13 år gamla. Mannen var 26 år.

Enligt offren närmade sig gärningsmannen flickorna sexuellt under kvällen.

En av de femtonåriga flickorna berättar att han försökte kyssa henne och senare tryckte upp fingrar i hennes mun. Hon säger också att hon och pojken som även var i lägenheten lämnade lägenheten för ungefär 10-15 minuter under kvällen. När de återvände hade de två andra flickorna endast underkläderna på sig.

Jag hade sex men jag ville inte ha sex

Det 13-åriga offret till sjukhuspersonalen

Enligt de andra offren hade gärningsmannen bett dem klä av sig och lägga sig i hans säng. Där rörde mannen dem på könsorganen.

Efter att de andra i sällskapet återvände till lägenheten bestämde de två 15-åriga flickorna och pojken sig för att fara därifrån. De berättar att de försökte få med sig den 13-åriga flickan men att hon blev kvar i lägenheten. Hon var i väldigt berusat och förvirrat tillstånd, och kunde inte besluta om hon skulle stanna eller fara, berättar en av de 15-åriga flickorna.

Senare under kvällen hade mannen och den 13-åriga flickan samlag. I polisförhör berättar flickan att det "kändes hemskt". Hon säger att hon sade till mannen att han skulle sluta. Trots det slutade han inte.

Flickan säger att hon efter samlaget fick ont överallt. Hon lämnade lägenheten och tog sig till Jorvs sjukhus.

- Jag hade sex men jag ville inte ha sex, sade flickan till sjukhuspersonalen enligt ett läkarutlåtande.

En skylt på en mur där det står Västra Nylands tingsrätt på svenska och finska.
Bildtext Ärendet behandlades i Västra Nylands tingsrätt.
Bild: Yle/Robin Lindberg

"Sluta" tyder på att det inte var våldtäkt, säger rätten

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för våldtäkt, eftersom den 13-åriga flickan var i förvirrat tillstånd under kvällen och inte kunde försvara sig eller uttrycka sin åsikt om samlag.

Enligt offrens berättelse bjöd gärningsmannen på narkotika i form av bensodiatzepin samt medicinen Lyrica. Medicinen används för att behandla epilepsi, neuropatisk smärta och ångestsyndrom.

Offren och gärningsmannen hade även druckit alkoholdrycker. Alla vittnar om att de var berusade till någon grad. Åklagaren skriver att den 13-åriga flickan hade druckit 6-7 flaskor lonkero, 2-3 Lyrica-tabletter och 2-3 Bentso-tabletter.

Västra Nylands tingsrätt förkastade ändå våldtäktsåtalet. Motiveringen är att det är oklart vid vilken tid på natten offret och mannen haft samlag. På grund av det här kan man inte bedöma ifall flickan varit i ett förvirrat sinnestillstånd och inte kunnat försvara sig, skriver rätten.

I motiveringarna lyfte rätten fram att flickan hade bett gärningsmannen att sluta, vilket enligt dem tydde på att hon kunde uttrycka sin åsikt om samlaget.

Rättsexpert: "Följer nuvarande praxis"

- Det här är ett fall där en samtyckeslag skulle ha ändrat på domen. Om det finns en trovärdig berättelse om att offret sagt nej till samlag så blir gärningsmannen då skyldig till våldtäkt, i en värld med en samtyckeslag, säger Johanna Niemi, professor i processrätt vid Åbo universitet.

Men enligt den nuvarande lagstiftningen måste gärningsmannen ha använt våld, eller så måste offret ha varit i ett hjälplöst tillstånd, för att gärningsmannen ska dömas för våldtäkt.

- När offret varit berusad finns det en möjlighet att tolka det som att hen varit i hjälplöst tillstånd. Men då måste man vara oförmögen att göra motstånd, eller oförmögen att utforma eller uttrycka sin vilja, säger Niemi.

En kvinna står utomhus, framför ett litet tak av trä. Hon har en neutral min. Det är soligt.
Bildtext - Det här är ett fall där en samtyckeslag skulle ha ändrat på domen, säger Johanna Niemi, professor i processrätt vid Åbo universitet.
Bild: YLE

Gärningsmannen dömdes ändå för grovt sexuellt utnyttjande av barn. Niemi påpekar att det maximala straffet för den brottsrubriceringen är detsamma som för grov våldtäkt. Minimistraffet för
grov våldtäkt är dock högre och ligger på två år.

- I såna här fall är det rätt liten skillnad mellan brottsrubriceringarna. Men för folk är det förstås relevant vilket brott det är frågan om.

Dömdes till två och ett halvt års fängelse

Mannen dömdes även för köp av sexuella tjänster av ung person, fyra fall av narkotikabrott, olaga hot och två fall av snatteri.

Han dömdes till två och ett halvt års fängelsestraff.

Rätten ålade honom även att betala 8 000 euro för lidande till den yngre flickan samt 1 500 euro för tillfälliga psykiska men och 500 euro för sveda och värk.

Till de två andra flickorna ålades han betala 2 000 respektive 1 000 euro för lidande.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Den här artikeln är uppdaterad.

I den ursprungliga artikeln, som publicerades 19.6.2019 kl. 18.01, användes "ha sex" för att beskriva mannens och flickans samlag.

Artikeln uppdaterades 20.6.2019 kl. 5.58. Då ändrades formuleringen till "utnyttjade". Dessutom korrigerades den angivna tidpunkten för brotten från juni till juli 2018.

Artikeln uppdaterades igen 20.6.2019 kl. 10.40. Där ändrades formuleringen till "ha samlag". Motiveringen till detta var att den nya formuleringen beskrev det skedda tydligare än den gamla. Samlag är även verbet som används i strafflagen då brotten våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn beskrivs.

Svenska Yle beklagar misstaget.

Diskussion om artikeln