Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strängt förbjudet att använda hopptornet på Kittholmen – ändå klättrar folk över grindarna

Från 2019
Hopptorn vid badstranden Kittholmen i Jakobstad. Svag dimma.
Bildtext Hopptornet vid Kittholmen håller på att restaureras.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Staden Jakobstad påminner om att det är strängt förbjudet att använda hopptornet på Kittholmen. Hopptornet är en byggarbetsplats och är farligt att använda.

Det har varit förbjudet att använda hopptornet ända sedan ifjol då restaureringen av Kittholmens hopptornsområde påbörjades. Men folk har haft svårt att respektera förbudet, säger byggherreingenjör Frank Bäcksholm.

- Vi har stängt av hopptornet genom att montera bort den nedersta stegen. Vi har också monterat dit en grind så att man inte ska komma upp i hopptornet. Men folk klättrar över grinden och på sidan om den, och om inte annat kan de ju ta sig till tornet simmande.

Riskabelt att klättra upp i hopptornet

Bäcksholm har inte själv tagit någon på bar gärning vid hopptornet, men både kolleger och allmänheten har reagerat på att folk klättrar i tornet fast det är förbjudet.

- De tycker väl det är roligt att klättra uppför stegarna. Sommartid finns det säkert också de som använder hopptornet till att hoppa från.

Bäcksholm har inte hört att det skulle ha skett några olyckor vid hopptornet på senare tid, men säger att det är klart att det finns risker.

- Vissa av stegarna måste repareras och så är det ju allmänt förfall som ska åtgärdas. Vi önskar att folk håller sig borta, säger Bäcksholm.

En annan risk är vattendjupet som inte nödvändigtvis räcker till för att man ska kunna hoppa säkert från hopptornet. Det kan också finnas föremål i vattnet som någon har kastat dit.

Området muddras i höst

Restaureringen av själva hopptornet väntas vara klar senast inom augusti månad. I höst ska hopptornsområdet muddras till ett djup av fem meter.

Tidtabellen för muddringen är än så länge oklar, men arbetet görs gissningsvis i september, säger Bäcksholm.

- Så man hinner kanske inte använda hopptornet så mycket i år utan först nästa år.

Stadsingenjör Harri Kotimäki påminner samtidigt om att det inte är tillåtet att ha hundar på badstranden eller att simma vid båtbryggorna.

- Båttrafiken gör det otryggt och vattnet är inte heller granskat med tanke på simning. Det händer också att simmare går ombord på andras båtar och förstör utrustning.

Diskussion om artikeln