Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dam-VM just nu: Japan och England gör upp om gruppsegern – Argentina och Skottland kämpar om avancemang

Från 2019
Uppdaterad 19.06.2019 22:13.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: JPN - ENG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De sista gruppspelsmatcherna i grupp D spelas klockan 22.00. England som vunnit sina båda matcher hittills testas nu på allvar då Japan står för motståndet.

Japan–ENGLAND, grupp D

Klockan 22.00 Allianz Riviera, Nice. Direkt i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 21.30.
Matchen refereras på svenska av Kristian Karlsson och expertkommentator Adelina Engman.

Segern i grupp D står i potten då två av förra VM-turneringens medaljlag drabbar samman vid den franska Medelhavskusten. Båda lagen är ute efter att hålla sin förlustfria svit i liv.

Utgångsläget

England har inlett turneringen med två uddamålssegrar över Skottland och Argentina. Japan har i sin tur kryssat mot Argentina (turneringens första mållösa match) och besegrat Skottland med 2–1.

England vinner gruppen om laget vinner eller om matchen slutar jämnt. Då väntar antingen Kina, Kamerun, Nya Zeeland eller Chile i åttondelsfinal. Inga motståndare som brittiskorna behöver vara rädda för.

Japan måste i sin tur vinna matchen för att sluta etta i grupp D. Med en poäng säkrar laget andraplatsen och möter antingen Holland eller Kanada i den första slutspelsomgången. Även med en förlust kan laget bli tvåa i gruppen.

England är ute efter revansch för semifinalförlusten 2015. Den gången vann Japan med 2–1 efter ett självmål av Laura Bassett som förra året lade skorna på hyllan.

Håll koll på

England har inlett turneringen med två stabila segrar där Nikita Parris, Ellen White och Jodie Taylor ståll för målen. Tony Duggan som var lagets näst bästa målskytt i EM-kvalet har missat de inledande matcherna på grund av en lårskada. Tränaren Phil Neville hoppas att hon ska kunna vara med mot Japan.

Högerbacken Lucy Bronze och anfallaren Fran Kirby är lagets största stjärnor och alltid sevärda.

Japan kommer till kvällens match med stärkt självförtroende efter att laget fick igång målskyttet mot Skottland. Mana Iwabuchi och Yuika Sugasawa har stått för Japans mål.

Båda lagen har varit tvungna att ändra på sina mittbackspar mellan de två inledande matcherna. Lagkaptenen Saki Kumagai har lett Japans försvar tillsammans med både Moeka Minami och Nana Ichise.

Hos England har Steph Houghton spelat tillsammans med Millie Bright och efter att hon skadade sig mot Skottland hoppade Abbie McManus in istället.

Referentens tips

England har vunnit sju av sina åtta senaste VM-matcher. Nu vill laget ha revansch för semifinalförlusten i Kanada för fyra år sedan och vinner med 2–0.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: JPN - ENG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Skottland–Argentina, Grupp D

Kl. 22.00, Parc des Princes, Paris, direkt på Yle Arenan.
Matchen kommenteras på svenska av Christoffer Herberts.

Nio lag i årets VM har ännu inte tagit någon seger, men i den här matchen möts de två segerlösa lag som spelmässigt varit starkast hittills. Skottland har åkt på två uddamålsförluster, 1–2 mot England och 1–2 mot Japan, medan Argentinas turnering varit sensationellt bra, med 0–0 mot Japan och en knapp 0–1-förlust mot England.

Förutsättningarna: kryss skulle sänka bägge

För Argentina är läget inför den sista omgången synnerligen enkelt. En seger över Skottland och laget är hundraprocentigt klart för åttondelsfinal. Inte illa för ett landslag som i sina två tidigare VM-framträdanden varit sämst av samtliga deltagande lag.

Skottland är med en trepoängare i kväll oerhört nära avancemang. Helt säkra kan skottarna inte vara. En väldigt stor seger för Chile över Thailand kombinerat med en klar vinnare i matchen Nya Zeeland-Kamerun skulle ännu kunna sänka Skottland från åttondelsfinal även om laget vinner i kväll, men genom att slå Argentina skulle fortsatt spel vara snubblande nära.

Vad ingen av kvällens lag har råd med är ett oavgjort resultat. Då skulle lagen spela bort varandra. Skottland skulle sluta sist i gruppen och trean Argentinas avancemang skulle hänga på att både Chile-Thailand och Nya Zeeland-Kamerun slutar oavgjort på torsdag.

Delad pott mellan Skottland och Argentina är i sin tur exakt vad Nigeria sitter och hoppas på, det skulle avsevärt höja på det afrikanska lagets chanser att ta sig vidare.

Mönstret: Skottland startar svagt

I premiären mot England var Skottland taget av stundens allvar och gjorde en väldigt svag första halvlek. Men efter 0–2 i paus reste sig det skotska laget på ett bra sätt, reducerade, och bjöd upp till oväntad kamp om poängen.

Märkligt nog lät sedan Skottland exakt samma sak hända i match två. Japan gick upp i 2–0-ledning före pausvilan, och den skotska spurten startade för sent. Skottland har alltså förlorat de första halvlekarna i VM med 0–4 men vunnit de andra med 2–0.

Har Skottland lärt sig något när laget ställs mot ett argentinskt lag som bara släppt in ett mål hittills i VM, i andra halvlek mot England.

Historien: Ny skotsk drömträff i Paris?

Matchen spelas på Parc des Princes i den franska huvudstaden, och på samma arena tog skotsk fotboll en av sina finaste segrar de senaste decennierna. De skotska herrlandslaget har haft det motigt värre på senare tid, men 2007 vann Skottland med 1–0 borta över ett starkt Frankrike efter ett verkligt drömmål av James McFadden.

Skotska medier har inför kvällens match gottat sig åt McFaddens kanon, och blickarna vänds nu mot Erin Cuthbert. Den 20-åriga Chelseastjärnan har ännu inte gjort mål i VM, men om någon skotsk spelare ska få till en drömträff i kväll är stortalangen Cuthbert det mest troliga namnet.

I så fall skulle Skottlands damlandslag vara nära att lyckas med någon som nationens herrar faktiskt aldrig gjort, trots att laget hela åtta gånger spelat VM: Att ta sig vidare från ett gruppspel.

Kommentatorns tips:

Det här är Europas VM, och också Skottland tar sig vidare. 2–0 efter att Skottland tagit ledningen och sedan säkrat segern i slutskedet efter att Argentina satsat allt framåt och lämnat luckor bakåt.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll: SCO - ARG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln