Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Elisa Huovinen är Akademiska Sångföreningens första kvinnliga dirigent i körens 181-åriga historia

Från 2019
Uppdaterad 20.06.2019 13:37.
Akademiska sångföreningens dirigent Elisa Huovinen
Bildtext Elisa Huovinen (f. 1989) är Akademiska sångföreningens nya dirigent. Hon tillträder genast som konstnärlig ledare för kören, men påbörjar dirigentarbetet 1.1.2020.
Bild: Markku Pihlaja

Finlands äldsta kör, Akademiska Sångföreningen, har valt Elisa Huovinen (f. 1989) till ny konstnärlig ledare och dirigent. Huovinen efterträder körens långvariga dirigent Kari Turunen, som flyttar utomlands för att jobba som konstnärlig ledare för Vancouver Chamber Choir.

Huovinen är utexaminerad kördirigent från Sibelius Akademin våren 2016 med utmärkta vitsord. År 2018 vann hon både den internationella Georghe Dima-kördirigeringstävlingen i Rumänien och Finlands kördirigeringstävling.

För tillfället arbetar Elisa Huovinen som konstnärlig ledare för Turun yliopiston kuoro, Wipurilaisen Osakunnan Laulajat och Finlands Ungdomskör. Hon har även varit gästande dirigent för bland annat Tampere Cappella, EMO Ensemble, Somnium Ensemble, Transsylvaniens filharmoniska kör, Estlands filharmoniska kammarkör och Estlands nationella manskör. Hon är också ordförande för Finlands körledarförbund.

Tar över kör med fin vision

- Det känns jättebra, roligt och spännande, det är alltid mycket att lära sig med en ny kör, säger hon om sitt nya värv.

Huovinen har själv sjungit i kör ända sedan barn, själv är hon första sopran. Någon radikal förändring av kören utlovar hon inte.

- Kören har redan en fin vision och gör musik på hög nivå och med ett modernt grepp. Kören har bra stämning och det är med iver och spänning som jag börjar arbeta med kören. Vi kommer säkert att satsa på nya kompositioner men kommer också att hålla fast vid de traditioner som kören har sedan tidigare.

Akdemiska Sångföreningen sjunger in våren i Kajsaniemi 1.5.2019.
Bildtext Akademiska Sångföreningen sjunger in våren i Kajsaniemi 1.5.2019
Bild: Monica Eklund / Yle

Huovinen tänker fortsätta körens tidigare dirigent Kari Turunens arbete särskilt gällande körens klang. Hon tycker att Turunen har byggt upp en bra grund för körens klang och repertoar och hon berundrar hans arbetsmetoder.

Huovinen understryker dock att varje dirigent bidrar med sin egen individuella stil.

Första kvinnliga dirigenten i Akademens historia

Huovinen blir Akademiska Sångföreningens första kvinnliga dirigent under dess långa historia. Huovinen anser inte att det har någon påverkan på körens arbetssätt huruvida dirigenten är en man eller en kvinna. Däremot tror hon att körlivets sociala aspekt kan förändras något.

Att kören har ett rikt socialt liv ser Elisa Huovinen som något mycket viktigt.

- Det gemensamma sociala livet är en mycket viktig del av körlivet och det är också bra ur en rent musikalisk synvinkel att koristerna tillbringar tid tillsammans.

Akademiska Sångföreningen

- Grundades år 1838 av Fredrik Pacius
- Uruppförde Vårt Land 1848 av Pacius, till Runbergs text
- Har gett ut ett flertal skivor, bland annat Happi Kvam Pippi på skämtspråket transpiranto (år 2006)
- Kören samarbetar aktivt med Akademiska Damkören Lyran
- Sedan 2008 har Akademiska Sångföreningen letts av Kari Turunen, som har utsetts till konstnärlig ledare för kanadensiska Vancouver Chamber Choir.
- Mera info om kören hittar du på körens webbsida Akademiska Sångföreningen

Manskörer i dagens Finland

Manskörer, damkörer och blandkörer behövs alla och de bidrar med sina egna fina särdrag, anser Huovinen. Hon ser dam- och manskörer som fina instrument och anser också att det finns en skillnad i herr- och damkörer jämfört med blandkörer i utvecklingen av klang.

- Det kan vara till och med lättare att utveckla klangen eftersom alla sjunger i samma oktavområde.

Akademiska Sångföreningen under sin 180-års jubileumskonsert 2018.
Bildtext Akademiska Sångföreningen i samband med körens 180-årsjubileum 2018.
Bild: Niklas Nabb / Akademiska Sångföreningen

Finland är berömt för sina manskörer, poängterar Huovinen, och påpekar att det finns ovanligt många mans- och damkörer i Finland. I många andra länder är det inte alls en självklarhet att ha ett så rikt körliv som vi har i Finland, påpekar hon.

Elisa Huovinen tillträder genast som konstnärlig ledare för kören, men påbörjar dirigentarbetet 1.1.2020.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln