Ekojordbruk kan bli mer lönsamt än vanligt jordbruk: "Så länge priset inte går ner lönar det sig"
För två år sedan gick Stefan Forsman i Illby i Borgå över till ekologiskt jordbruk efter att han insett att det skulle bli mer lönsamt.
– Jag trodde aldrig att jag skulle bli ekojordbrukare, men man ska aldrig säga aldrig.
År 2015 satt Stefan Forsman tillsammans med en kollega och diskuterade om att gå över till ekologiskt jordbruk, mest som ett skämt. Men Forsman blev intresserad och började ta reda på mer.
– Tillsammans med lantbrukssällskapet gjorde vi uträkningar, och hur vi än räknade så visade det sig att ett ekologiskt jordbruk skulle bli mer lönsamt.
För ekologiskt jordbruk är både jordbruksstödet och priset på spannmål högre, men skörden är också mindre. Man sparar ändå in på kostnader för gödsel och besprutning som man inte använder i det ekologiska jordbruket.
Lönsamheten sjunker i regionen
Men det krävs tålamod. Övergången från ekologiskt jordbruk tar tre år och innan dess kan man inte veta säkert hur lönsamt det slutligen kommer att bli.
– Så länge priset på ekologiskt spannmål inte går ner så är det mer lönsamt med ekologiskt jordbruk. Men det kan alltid vända.
Över lag har lönsamheten för jordbruk i östra Nyland sjunkit sedan 2010. Kostnaderna, bland annat bensinpriset, har ökat och stöden och priset på spannmål har sjunkit.
Om det är svåra år kan man inte göra något annat än att hoppas att det blir bättre nästa år. Vi jordbrukare är världens största optimister
― Stefan Forsman
De senaste åren har varit kämpiga för många jordbrukare. Bland annat förra sommaren som var både torr och varm och gjorde att skörden var mindre än vanligt.
– Om det är svåra år kan man inte göra något annat än att hoppas att det blir bättre nästa år. Vi jordbrukare är världens största optimister.
Bränslekostnaderna ökar
– Ekologiskt jordbruk kräver mer arbete än det konventionella eftersom jorden måste bearbetas mer. Exempelvis kan man inte direktså i stubb, utan man måste harva och ploga så som man gjorde förr. Då ökar också bränslekostnaderna.
Så ekologiskt jordbruk är kanske inte så miljövänligt som man tror?
– Nä, det kan man väl säga. Men man besprutar inte mot ohyra och ogräs.
I stället för att använda gifter mot ogräs används andra metoder, bland annat klöver. Den tränger undan annat ogräs men växer sig inte så hög att skörden blir lidande.
– Som ekojordbrukare måste man bli vän med ogräset. En del kan man få bort med klöver eller helt enkelt mekaniskt, men man får inte bort allt.
Skriver kontrakt på fem år
För att få börja med ekologiskt jordbruk krävs det att man går en fem dagar lång kurs som ordnas av Nylands Svenska Lantbrukssällskap.
Efter det ska man göra upp en ekoplan som måste godkännas innan man får lov att börja odla ekologiskt.
Det tar tre år för åkrarna att omställas från konventionellt till ekologiskt jordbruk och först efter det kan man sälja skörden som ekologisk.
De flesta av Stefan Forsmans egna åkrar ligger nu i omställning för andra året.
– Jag har arrenderat åkrar som redan är ekologiska så i höst säljer jag ekologiskt spannmål för första gången.
Som ekojordbrukare skriver man ett kontrakt på fem år som man kan förnya efterhand. Efter fem år kan man välja att gå tillbaka till konventionellt jordbruk, om man känner för det.
– Jag kommer inte att gå tillbaka till konventionellt jordbruk, åldern börjar komma emot. Nu har jag ändå hunnit prova på det mesta.