Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson fick flest röster även i tredje valomgången

Från 2019
Uppdaterad 19.06.2019 21:30.
Boris Johnson då han anlände till BBC i London för tv-debatten.
Bildtext Boris Johnson är förhandsfavorit i de konservativas partiledarval.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Den tidigare brittiske utrikesministern Boris Johnson har vunnit även den tredje omgången i det konservativa Torypartiets partiledarval.

143 av Tory-parlamentarikerna röstade på Johnson. Jeremy Hunt fick 54 röster och Michael Gove fick 51 röster. Sajid Javid fick 38 röster och Rory Stewart fick 27 röster.

Stewart går därmed inte vidare i partiledarvalet som fortsätter på torsdagen med två omgångar av omröstningar.

Av kandidaterna är Stewart den som starkast varnat för de negativa konsekvenserna av ett avtalslöst utträde. Till BBC-säger han att han i kampanjen lyft fram sanningar som "människor inte ännu är redo att höra."

Stewart vidhåller att han kommer att fortsätta varna för riskerna med ett avtalslöst utträde.

Jeremy Hunt som ligger bäst till att utmana Johnson skriver på twitter att han kommer att ge sitt hjärta och sin själ för att utmana Johnson om han går vidare till den avgörande omgången.

"I politiken händer numera ofta det oväntade", fortsätter Hunt som är Boris Johnsons efterträdare på posten som brittisk utrikesminister.

Det ska ändå mycket till för att någon av de återstående fyra kandidaterna ska lyckas utmana Johnson som redan i den tredje omgången backas upp av närmare hälften av sin parlamentsgrupp.

Johnson är även mäkta populär bland de konservativa partimedlemmarna, vilket försvårar utmanarnas sits ytterligare.

Medlemmarna i det konservativa partiet röstar mellan de två mest populära kandidaterna i juli.

Den som vinner valet blir Theresa Mays efterträdare som Konservativa partiets ordförande och Storbritanniens premiärminister.

Diskussion om artikeln