Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Neziri slog till med inhemskt årsbästa och underskred VM-gränsen – finalen bjöd på ännu tuffare tider, men i medvind

Från 2019
Uppdaterad 19.06.2019 21:11.
Nooralotta Neziri.
Bildtext Nooralotta Neziri.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Nooralotta Neziri löpte finländskt årsbästa på 100 meter häck och underskred VM-gränsen. För Leo-Pekka Tähti gick det snopet då rullstolen gick sönder bara en minut före start.

Damernas 100 meter häck var dagens mest framemotsedda tävling i Jyväskyläs GP-tävlingar, och förväntningarna infriades redan i det första försöksheatet.

Nooralotta Neziri slog till med säsongsbästa 12,90 som också underskrider VM-gränsen 12,98. Segern i heatet gick till Polens Klaudia Siciarz som var tre hundradelar snabbare än Neziri.

Sjukamparen Maria Huntington var också på hugget och överraskade med personbästa 13,11 vilket räckte till avancemang. Huntingtons tidigare rekord var 13,28.

Matilda Bogdanoff som löpte i samma försöksheat inledde starkt och såg också ut att vara på väg mot personbästa då hon löpte jämsides med Neziri fram till den sjunde häcken. Då var olyckan ändå framme då Bogdanoff snubblade och föll.

Bogdanoff som blev utan tid lämnade banan med tårar i ögonen men såg inte ut att ha skada sig i alla fall allvarligt.

I finalen klockades ännu tuffare tider då hela fyra damer löpte 12,90 eller under. Tiderna var ändå inte statistikdugliga på grund av medvinden.

Siciarz var tävlingens etta med 12,77, Neziri tvåa med 12,82, Reetta Hurske trea med 12,86, och Annimare Korte fyra med 12,90.

Richardsson tillbaka

Camilla Richardsson gjorde comeback på huvuddistansen 3000 meter hinder. För ett år förstördes Richardssons säsong just i Jyväskylä då hon skadade sig och missade bland annat EM.

Nu gjorde hon sitt första hinderlopp sedan skadan och löpte i mål som etta på tiden 9.52,46.

De två senaste åren har säsongens första hinderlopp gett Richardsson betydligt bättre tider.

– Det var svårt att veta hur snabbt jag skulle springa. Inte är det där ju någon speciellt bra tid, men en helt ok inledning. Jag är inte redo ännu, sade Richardsson efter loppet.

Nu då säsongen är öppnad är Richardssons följande mål VM -gränsen 9.40. Den ska vara i fara i Joensuu i juli.

– Jag siktar på att underskrida 9.40 i Joensuu, där är startfältet tufft.

Tähtis rullstol gick sönder

För Leo-Pekka Tähti började tävlingarna fint, men sedan gick det snett och dagen fick ett snopet slut.

Tähti inledde med att var etta på 100 meter rullstol med tiden 14,24, och skulle efter det tävla ännu på 400 meter.

Tähti kunde ändå inte starta alls då hans rullstol gick sönder under uppvärmningen strax före starten. Ifall olyckan varit framme lite tidigare kunde problemet ha fixats, men nu var det bara en minut till startskottet.

Tähti var tvungen att följa med tävlingen från sidan och se Henry Manni vinna med tiden 53,39.

I herrarnas längd stod Roni Ollikainen för det längsta skuttet då han landade på 7,68 i den fjärde omgången. Trestegshopparen Simo Lipsanen förbättrade sitt längdrekord och var tvåa med 7,65.

Vasa IS Kristian Bäck fick nöja sig med femte plats och resultatet 7,48.

Diskussion om artikeln