Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folkomröstning om fusion i Kaskö – enkät i Närpes

Från 2019
Uppdaterad 20.06.2019 09:30.
Gata i Kaskö.
Bildtext Invånarna i Kaskö ska rösta om en kommunsammanslagning med Närpes i september.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

På Kaskö stadsfullmäktiges möte onsdag kväll diskuterades på vilket sätt invånarna ska få säga sin åsikt i frågan om en eventuell kommunsammanslagning med Närpes.

Efter långa diskussioner vann slutligen förslaget om en rådgivande folkomröstning med 9–8.

– Det var mycket diskussion kring ärendet, säger stadsfullmäktiges ordförande Kari Häggblom (SDP) när Yle Österbotten når honom.

Under mötet hölls inte mindre än två omröstningar. I den första omröstningen ställdes förslaget om en invånarenkät mot ett förslag av Lars Piira (Saml).

Piiras förslag gick ut på att man ifall man inte hittar alternativ som möjliggör att Kaskö förblir självständigt helt skippar folkomröstningen. Där föll rösterna lika 6–6, med fem stycken nedlagda röster.

Lotten avgjorde till Piiras fördel.

I den andra omröstningen ställdes Piiras förslag mot stadsstyrelsens beslutsförslag om en folkomröstning. Där gick styrelsens förslag segrande ur striden med minsta möjliga marginal; nio röster mot åtta.

En medelålders flintskallig man med glasögon står i en vit korridor.
Bildtext Kari Häggblom (SDP).
Bild: Yle/Juho Teir

– Vi är nöjda med resultatet. Jag har själv varit av åsikten att det ska hållas en folkomröstning och så blir det nu, säger Häggblom.

Den rådgivande folkomröstningen kommer att hållas den 29 september.

Ekonomin väckte diskussion

Även Kaskös ekonomi diskuterades länge under mötet. Bokslutet för år 2018 visar ett underskott på 1,4 miljoner euro.

Enligt Häggblom finns det anledning att se över varför Kaskö är så dyrt i jämförelse med andra kommuner. Detta gäller inte minst hälsovården.

– Då vi är tusen euro per person dyrare än andra kommuner är det nog fel någonstans, konstaterar Häggblom.

Fullmäktige diskuterade också budgetramarna för nästa år. Enligt Häggblom måste kommunen skärpa sig i fråga om att hålla sig till budgeten.

– Vi måste börja hålla ramarna och inte bara låta det gå över varje gång.

Närpes väljer enkät

På onsdagskvällen diskuterades det också i Närpes hur man ska höra sina invånare i fusionsfrågan med Kaskö. Fullmäktige valde att gå inför en enkät.

Enkäten skickas ut till alla myndiga invånare i Närpes i mitten eller slutet av september. Före det ska det hållas informationstillfällen runtom i staden.

- Det är viktigt att vi har enkäten ute samtidigt som det ordnas folkomröstning i Kaskö så att att resultaten inte påverkar varandra, säger Mikaela Björklund (SFP) som är fullmäktigeordförande i Närpes.

Tanken är också att på något sätt höra ungdomarna men exakt hur är inte fastslaget än.

Mikaela Björklund säger att de eventuellt kommer att ta ungdomsfullmäktige till hjälp för att ordna något slags informationstillfälle för ungdomar.

20.6.2019 klockan 8.06 Artikeln uppdaterad med information om hur man i Närpes går tillväga för att höra invånarna.

Diskussion om artikeln