Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Straffdrama fullbordade osannolik skotsk kollaps – mer kontrollerat när England säkrade gruppsegern med stil

Från 2019
Skottlands lagkapten Rachel Corsie deppar efter att Skottland åkt ut EM efter 3-3 mot Argentina.
Bildtext Skottlands lagkapten Rachel Corsie deppar efter att Skottland åkt ur VM genom att spela 3–3 mot Argentina.
Bild: imago images / foto2press/ All Over Press

Med 20 minuter kvar att spela ledde Skottland med 3–0 över Argentina och var på väg mot avancemang i VM. Då föll det skotska laget ihop som ett korthus och på stopptid kom den argentinska kvitteringen efter sedvanligt Var-kaos. Mindre dramatiskt var det när England säkrade gruppsegern via en 2–0-seger över Japan.

En märkligare och mer händelserik avslutning än de sista 20 minuterna i VM-mötet mellan Skottland och Argentina går knappast att hitta.

Kim Little och Jen Beattie hade redan fört upp Skottland i tvåmålsledning när matchens bästa spelare Erin Cuthbert satte in 3–0, ett mål som betydde att de skotska damerna hade ena benet i åttondelsfinal.

Argentina tog ut sina offensiva stjärnor och lät unga spelare VM-debutera. Matchen verkade över.

Då reste sig det argentinska laget på ett sensationellt sätt samtidigt som Skottland kollapsade totalt. Inhopparen Milagros Menendez reducerade till 1–3 med kvarten kvar och bara fem minuter senare fumlade skotska målvakten Lee Alexander in Florencia Bonsegundos skott för 2–3.

Ännu en straff som togs två gånger

Det var ändå bara början på dramatiken.

Skottland var totalt skärrat, drog på sig ett par dumma varningar för att ha försökt hindra Argentina från att sätta i gång spelet, och gjorde byten i helt fel läge. Det första inhopparen Sophie Howard åstadkom efter att hon kommit in på plan var att hon fällde den argentinska mittbacken Aldana Cometti.

Efter en väldigt lång videogranskning dömdes en straffspark. Den nordkoreanska domaren Ri Hyang-Ok påminde den skotska målvakten Alexander om att hon i den här turneringen överdrivet noga måste hållas på sin mållinje, men när Bonsegundos straff räddades visade nästa videogranskning att Alexander rört sig för tidigt.

Straffen gick om, och den andra gången missade inte Bonsegundo.

Argentinas mäktiga comeback var komplett och slutresultatet skrevs 3–3. Upphämtningen betydde att Skottland blev sist i gruppen och tvingas åka hem. Argentina har små chanser att få fortsätta som en av de bästa grupptreorna, men det förutsätter att två matcher på torsdag slutar oavgjort. Både Nya Zeeland–Kamerun och Chile–Thailand måste sluta med delad pott, annars är också Argentinas VM över.

"Känner oss väldigt orättvist behandlade"

Samtalsämnen saknades minsann inte efter slutdramatiken. Var-granskningar av straffar är tydligen här för att stanna, men det fanns gott om andra märkligheter från domarhåll, inte minst det faktum att stopptiden blev många minuter för kort med tanke på hur lång tid videogranskningarna tog.

Det skotska laget var också bestämt av åsikten att laget borde ha fått en frispark innan det första argentinska målet. Dessutom var skottarna väldigt upprörda över att de fortfarande var mitt inne i ett offensivt byte när Argentina tilläts sätta i gång spelet som ledde till den sena straffen.

– Det tredje målet är löjligt. Alla såg att vi fortfarande höll på att göra ett byte. Jag förstår inte hur det kan tillåtas på den här nivån. Av någon anledning lät domaren spelet fortsätta, sade skotska mittbacken Rachel Corsie till BBC.

– Vi förtjänade att vinna matchen. Otaliga domslut gick emot oss under den här turneringen. Vi borde ha haft tre poäng. Vi känner oss väldigt orättvist behandlade. Jag förstår inte hur Argentina behöll elva spelare på plan, sade i sin tur målvakten Lee Alexander till BBC.

"Förskräckliga domslut, en total fars"

Samtidigt vet det skotska laget att det bara har sig självt att skylla, Argentina borde aldrig ha släppts in i matchen.

– Jag har ingen aning vad som hände. Jag har sett straffsituationen igen och är fortfarande osäker. En del domslut var förskräckliga, för att uttrycka det milt. Det var en total fars, men det ändrar inte på det faktum att vi hade en bekväm sits och sedan släppte in tre mål, sammanfattade Skottlands tränare Shelley Kerr för BBC.

Och på presskonferensens fråga om Fifa borde ta en noggrann titt på kvaliteten på domararbetet i VM var Kerrs svar kortfattat.

– Ja.

Ellen White engelsk tvåmålsskytt

D-gruppens toppmatch blev betydligt mindre dramatisk. England hade bytt ut åtta spelare i sin startelva, men tog ändå en bekväm 2–0-seger över Japan efter två mål av anfallaren Ellen White.

Precis som Frankrike och Tyskland tidigare under turneringen vann England sin grupp på fulla nio poäng.

För England väntar nu en grupptrea i åttondelsfinal, medan D-gruppens tvåa Japan härnäst ställs mot vinnaren av torsdagens duell mellan Holland och Kanada.

– Delar av vårt spel i första halvlek var fantastiskt, men i andra halvlek blev vi lite trötta. Men jobbet är gjort, och vi ser fram emot åttondelen, sammanfattade Englands tränare Phil Neville efter matchen.

VM i fotboll, damer, grupp D:

Japan–England 0–2 (0–1)
15 min Ellen White 0–1
84 min Ellen White 0–2

Skottland–Argentina 3–3 (1–0)
19 min Kim Little 1–0
49 min Jen Beattie 2–0
69 min Erin Cuthbert 3–0
74 min Milagros Menendez 3–1
79 min självmål (Lee Alexander) 3–2
90+4 min Florencia Bonsegundo (straff) 3–3

Diskussion om artikeln