Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den nya Risto Räppääjä-filmen, i regi av Maria Sid, kommer att bjuda på konstförfalskning, biljakt och “musikalthriller”

Från 2019
Uppdaterad 24.06.2019 08:44.
Silmu Ståhlberg och Lumi Kallio som Risto och Nelli i Risto Räppääjä ja pullistelija.
Bildtext Lumi Kallio i rollen som Nelli Nuudelipää och Silmu Ståhlberg i rollen som Risto Räppääjä.
Bild: Nordisk Film

Barnfilmen Risto Räppääjä ja väärä Vincent spelas in i sommar. Inspelningen började den här veckan i Helsingfors.

På tisdag spelade filmteamet in en scen vid Finlands Bank i Kronohagen i Helsingfors. Bakom kamerorna står kamerateamet, en grupp journalister och förbigående turister som tyst följer med tagningarna.

Scenen, där en stor del av skådespelarna är med, tas om och om igen. Stämningen är effektiv, men positiv. Bakom monitorn sitter regissören Maria Sid.

– Det här manuset är väldigt spännande tycker jag. Vi är innen i konstvärlden, konstförfalskning och också konstuppfostran vilket ligger väldigt nära mitt hjärta. Jag tycker det är underbart att få jobba med det temat, säger Sid.

Skådespelarna i barnfilmen Risto Räppääjä ja väärä Vincent.
Bildtext Skådespelarna i barnfilmen Risto Räppääjä ja väärä Vincent
Bild: Yle/Vilhelmina Öhman

Risto Räppääjä - ett bekant bränd

Risto Räppääjä är redan bekant för många finländska barn. Böckerna om Risto Räppääjä har översatts till närmare tjugo språk. De fyra senaste filmerna har haft närmare 2 miljoner tittare.

Risto Räppääjä har också satts upp som teater och musikal.

Att göra film i Finland handlar väldigt mycket om väder och vind

― Maria Sid

Man inser, när man följer med en filminspelning, hur utmanande det måste vara att filma in mitt i stan. Filmteamet måste vänta in att turistbussarna åkt förbi innan de kan börja rulla ljudet igen.

Inspelningarna började i måndags och Sid berättar att den första inspelningsdagen kantades av dramatik.

– Det var en väldigt spännande dag. Vi började med bilscener, med en biljakt. Sedan hade vi värsta åskskurarna och sedan värsta solgasset. Så vi upplevde nästan allt man kan uppleva på en filminspelning under vår första dag.

Hur mycket man planerar kan det ändå hända vad som helst under en filminspelning.

– Det finns extremt mycket utmaningar. Att göra film i Finland handlar väldigt mycket om väder och vind och bilar, båtar, fåglar och helikoptrar!

Jag har kommit fram till att det här är en “musikalthriller”

― Maria Sid

Maria Sid säger att hon funderat mycket på vad filmen har för genre.

– Jag har kommit fram till att det här är en “musikalthriller” och jag har egentligen aldrig sett en sådan! Det är jättespännande att syssla med något som man aldrig sett förr.

Jag försöker stöda skådespelarna på det sättet som jag upplever har varit bra för mig

― Maria Sid

Maria Sid är tveklöst en mångsidig regissör. I våras regisserade hon Min fantastiska väninna på Årsta Folkets Hus teater i Stockholm. Nu regisserar hon för första gången en barnfilm.

Maria Sid ser det som en styrka att ha jobbat väldigt brett och att det känns logiskt att den här gången stå bakom kameran.

– Man använder allt vad man har. Det finns en kännedom om hur det är att stå där framför kameran som skådespelare. Det utnyttjar jag ganska mycket. Jag ser hur skådespelaren känner sig. Jag försöker stöda skådespelarna på det sättet som jag upplever har varit bra för mig eller ge något som jag har saknat. Nu har jag en möjlighet att erbjuda det.

Maria Sid ligger på golvet och tittar in i kameran på Svenska Teatern.
Bildtext Maria Sid regisserar den nya Risto Räppääjä-filmen.
Bild: Nella Nuora / YLE

Får inte underskatta barn

Sid har tidigare erfarenhet av att regissera barn. I Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern instruerade hon som regiassistent över tjugo barn under fyra års tid.

– Man får inte underskatta att barn är kvicka och snabba, ibland kvickare än de professionella skådespelarna. De är inte heller överanalytiska. Så alla får regi på samma sätt, men det är väldigt viktigt att hålla stämningen varm, uppmuntrande och positiv.

Sid har bott och arbetat mycket i Sverige och Sid tycker att Sverige är ett otroligt barnvänligt land och att det finns något att hämta från den svenska barnkulturen till Finland.

– Tidigare, när jag inte ännu bodde i Sverige, njöt jag väldigt mycket av att vara där och uppleva det man har byggt för barn. Barn har hög status i Sverige. Det är väldigt fint. Här i Finland har barn ibland lite låg status. Jag hoppas att jag med den här filmen kan bidra till att ändra det.

Väldigt viktigt att hålla stämningen varm, uppmuntrande och positiv

― Maria Sid

I huvudrollerna, som Risto Räppääjä och Nelli Nuudelipää, ses Silmu Ståhlberg och Lumi Kallio. Iiro Rantala har komponerat musiken.

Risto Räppääjä ja väärä Vincent spelas in under sommaren 2019 och har premiär i september 2020.

Flera reportrar frågade om filmen kommer att dubbas till svenska, eftersom filmen skulle ha en svensk publik både i Finland och Sverige. Det kunde producenterna dock inte svara på ännu.

Diskussion om artikeln