Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Carita Liljendahl är ny chefredaktör för Nya Östis: "Ingenting är för litet för oss att rapportera om"

Från 2019
Carita Liljendahl vid sin dator
Bildtext Arkivbild av Carita Liljendahl.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Kim Wahlroos har varit chefredaktör för tidningen Nya Östis sedan den grundades i Lovisanejden 2015. Den första augusti ger han över rodret åt redaktionschef Carita Liljendahl.

– Jag fyller 75 år och tycker att man ska vara lite självkritisk. Man ska inte fortsätta hur länge som helst. Jag vill ge över till yngre krafter, säger den avgående chefredaktören Kim ”Kimmen” Wahlroos i ett pressmeddelande.

Han har varit chefredaktör i många år, först för tidningen Östra Nyland 1986–2008 och sedan för Nya Östis sedan 2015.

Kim Wahlroos håller upp ett TESTEXEMPLAR!!! av tidningen Nya Östis, den 14.4.2015.
Bildtext Arkivbild av Kim Wahlroos med Nya Östis från 2015.
Bild: Yle/Outi Pukkila

Wahlroos var den drivande kraften bakom tidningen då den grundades i slutet av april 2015. Arbetet började redan i januari samma år då tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet slogs ihop till regiontidningen Östnyland.

"Roligt med nya utmaningar"

Kim Wahlroos efterträds av Carita Liljendahl. Hon började på Nya Östis i juli 2016 och har varit redaktionschef sedan slutet av 2017.

– Det är roligt med nya utmaningar och att få vara med och utveckla en sådan här totalt lokal tidning. Det har varit lite av en dröm, säger Liljendahl i en intervju för Yle Östnyland.

Vilka är Nya Östis fördelar jämfört med andra medier?

– Att vi är totalt lokala och får vara nära människorna, och att ingenting är för litet. Folk tar ofta kontakt med oss, säger Liljendahl.

Tidningen utkommer en gång i veckan, vilket betyder att de allra färskaste nyheterna inte alltid hittas i papperstidningen.

Liljendahl konstaterar ändå att läsarna har tyckt om konceptet och att de tycker att det är bra att man har tid att läsa tidningen ordentligt då man har en vecka på sig.

Mer medborgarjournalistik på önskelistan

Finns det något du skulle vilja utveckla då du tar över som chefredaktör?

Carita Liljendahl säger att hon gärna skulle se ännu mer medborgarjournalistik i tidningen, som det var mening från början.

– Jag har idéer, men jag får återkomma till dem i augusti. Jag har ganska mycket att sätta mig in i under de kommande veckorna. Några stora förändringar blir det inte åtminstone till en början.

Liljendahl börjar sitt jobb som chefredaktör på Nya Östis den 1 augusti.

Kim Wahlroos kommer att fortsätta skriva sina omtyckta kåserier om Ragnar för Nya Östis. Så länge det är möjligt fortsätter han också med Wenzel Hagelstam-spalten och skriver ledare vid behov.

– Artiklar kan jag också bidra med då och då, men efter den sista juli har jag inte längre huvudansvaret för tidningen, säger han i pressmeddelandet.

20.6.2019: Vädermannen Egil Green säger att juni varit varmare än vanligt

19:45

Diskussion om artikeln