Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets säkraste sommartecken är här - ikväll är det premiär för Allsång på Skansen

Från 2019
Carola Med en sommarhatt och blommig skjorta.
Bildtext Carola gästar säsongens första Allsång på Skansen.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Premiärprogrammet gästas av bland andra Melodifestivalvinnaren John Lundvik, Carola och norska popstjärnan Astrid S. ”Jag är så redo”, säger programledaren Sanna Nielsen som menar att hon har världens bästa sommarjobb.

För Sanna är varje Allsångskväll speciell. Men en låt skapar ändå en alldeles extra stämning.

- Det är alltid fest här när vi sjunger allsången En kväll i juni. Man behöver inte säga åt folk att ställa sig upp, sjunga eller ta varandra i armkrok. Dom bara gör det! Dom skriker! Alla från barn upp till 90 bast - det är fantastiskt att få vara med om det!

I sommar är det igen en bred skara artister som intar Sollidenscenen på Skansen. Sanna betonar att det är viktigt att det ska finnas någonting för alla.

- Det som är vanligt en blandning av sött och salt höll jag på att säga... Man försöker alltid hitta någonting för både unga och äldre och i genrer som man har mycket kunskap om och de man kanske inte känner till så mycket. Jag är så stolt över vårt artistuppbåd i sommar igen.

John Lundvik i vit t-skjorta.
Bildtext John Lundvik
Bild: SVT / Janne Danielsson
Sanna Nielsen med Skansens väderkvarnar i bakgrunden.
Bildtext Sanna Nielsen
Bild: SVT / Janne Danielsson

Vad tror du det är som gör att programmet fortsätter vara så populärt och locka en så bred publik?

- Jag tror det beror på tradition. Det är nog också gemenskapen som uppstår när man möts i musiken - där det inte finns några måsten eller krav. Den du möter och armkrokar med, både på plats men kanske också i hemma i tv-soffan, kan få dig att känna att vi möts här och nu. Jag tror det är väldigt viktigt och att vi behöver det med tanke på allt som händer runtom i världen. Här kan vi bara slappna av, lyssna på musik och sjunga tillsammans.

Programmet är inte längre tillgängligt
Allsång på Skansen 2019 - Sanna Nielsen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Firar jubileum

I år firar sändningen av programmet 40-årsjubileum och tittarna kommer bjudas på en del överraskningar intygar Sanna.

- Vi började ju redan förra året och överraskade med alla programledare - större än så kanske det inte riktigt kan bli när jag tänker efter. Men vi har ju en hel sommar på oss. Man får titta på programmet så dyker det upp då och då.

Sanna kommer också själv bjuda på några egna nummer.

- Jajamän! Det kan jag garantera att vi kommer göra. Jag vill inte avslöja något. Men det kommer alltid några hyllningar och några små överraskningar.

Ingen Allsång utan Carola

En av de som stått på Sollidenscenen otaliga gånger är Carola som också inleder sin sommarturné ikväll. Det är bråda tider för Carola som medverkar i den kommande säsongen av programmet Så mycket bättre och har precis återvänt från inspelningarna på Gotland.

- Det känns så bra. Jag känner mig jätteglad att få starta min sommarturné här på Allsång på Skansen. Det är en svensk och akustisk sommarturné så det passar bra in här.

Det blir både mer avklätt och intimt, men samtidigt lovar Carola att det också kommer svänga ordentligt under uppträdandet. Bland Carolas allsångsfavoriter finns låtar skrivna av Evert Taube, Ted Gärdestad och Björn Skifs.

- Det finns så himla många. Jag tycker om de lite äldre.

- Nu blev jag också tillfrågad om jag ville sjunga en av mina låtar som står i häftet. Och först tvekade jag men samtidigt tycker kanske publiken det är roligt att jag bjuder på en till låt - så det blir en sådan!

Programmet är inte längre tillgängligt

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00 med start tisdag 25.6.2019. Här kan du läsa mer om årets artister. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.
Sändningen refereras på finska av Christian Bertell. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

På andra språk

Diskussion om artikeln