Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bland bollar och böcker - fotbollsspelaren Rasmus Schüller är en nyfiken läsare

Från 2019
Rasmus Schüller i landslaget.
Bildtext Rasmus Schüllers liv fylls av fotboll och böcker.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Den svenske fotbollsspelaren Tomas Brolin skröt över att han aldrig hade varit så sjuk, att han skulle ha läst en bok. Men någonting verkar ändå ha hänt under de senaste tjugo åren.

Om Brolin i tiderna koketterade med sin okunnighet och sin brist på bildning, så har en lång rad idrottsmän idag bekänt sin kärlek till det skrivna ordet. En av dem är det finska fotbollslandslagets mittfältare Rasmus Schüller.

Rasmus Schüller läser dagligen och oftast innan han somnar.

- Böcker ligger nära mitt hjärta, säger han och serverar genast ett lästips i Marcus Groths självbiografiska bok Om vänskap, hundar och glädjen över att kunna andas.

- Groth ser på livet på ett underhållande och vist sätt.

Klokskap och underhållning är goda kriterier för val av läsning, men på Rasmus Schüllers nattduksbord samsas också politiska biografier och fantasy.

- Jag tycker om fantasy men varvar gärna med faktaböcker för att bredda min kunskapsbas. Nyligen läste jag den före detta riksdagsmannen Lasse Lehtinens bok om politikern Väinö Tanner. Det var en oerhört intressant bok om den finska socialdemokratins urfader och en träffsäker skildring av en epok som jag visste väldigt lite om.

Rasmus Schüllers boksmak är bred och fördomsfri. Marcus Groth får samsas med Lasse Lehtinen, Aki Hintsa och fantasy av amerikanen George R.R. Martin. Fast i och med flytten till fotbollsligan i USA för några år sedan, så har den finländska kulturen blivit allt viktigare.

- Jag läser finska böcker och lyssnar på finsk musik. Det är ett sätt att hålla sig up to date med livet i hemlandet. Dessutom får jag alla nyheter via finländska nyhetskanaler, vilket ju kan tyckas lite märkligt med tanke på att jag bor i USA.

För Rasmus Schüller fungerar böckerna som en bro till hemlandet, som distraktion och kunskapskälla. Och ibland slinker det också med en idrottsbok även om vardagen kantas av träningspass och matcher.

- Om man tänker och lever fotboll dygnet runt, är det skönt att läsa böcker som inte handlar om idrott. Jag har inga specifika preferenser. Det är roligt att plocka smått och gått, lite här och där, säger Rasmus Schüller.

Rasmus Schüllers metod att välja böcker framstår som både uppfriskande och härligt fördomsfri. Sommarens böcker är ännu inte valda för hans del, men han ser inte ett dugg orolig ut. Böckerna kommer att komma till honom om det så är George R.R. Martin eller något spännande finlandssvenskt att ta med sig till USA.

Diskussion om artikeln