Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det varma vädret har ökat förekomsten av blågrönalger i sjöarna

Från 2019
Uppdaterad 20.06.2019 13:54.
Algmattor i Åbolands skärgård nära Nötö.
Bildtext Så här såg det ut kring Nötö i Åbolands skärgård sommaren 2015
Bild: Gränsbevakningsväsendet

Förekomsten av blågrönalger (cyanobakterier) har ökat i insjöarna under veckan som gått, men i kusttrakterna och ute till havs har inga större mängder iakttagits. Läget är som det brukar vara under försommaren, rapporterar Finlands miljöcentral.

Blågrönalger har påträffats vid 30 mätstationer i insjöfinland - bara vid en station var algmängden riklig. Vattnet i sjöarna är 1-3 grader varmare än normalt för årstiden, och ligger mellan 18 och 20 grader i södra och mellersta Finland.

Om värmeböljan fortsätter är risken stor att algmängderna ökat i sjöarnas ytvatten de närmaste dagarna, befarar miljöcentralen.

Mycket lite alger till havs

Också havsvattnet har värmts upp den senaste veckan, och blågrönalger har påträffats här och var vid sydkusten, men inte i några större mängder.

Forskaren Heidi Hällfors vid miljöcentralen säger att läget är som det brukar under försommaren.

- Blågrönalger börjar uppstå först efter midsommaren i Östersjön, i juli och augusti, säger hon.

Vattentemperaturen är just nu högst i Finska viken och Skärgårdshavet - alldeles vid kusten har temperaturer kring 20 grader uppmätts.

I sin rapport den 6 juni bedömde miljöcentralen att risken för att blågrönalger blommar i sommar är ansenlig i Finlands havsområden – varmt och soligt väder kan få blomningarna att öka kraftigt

Diskussion om artikeln