På Pockar gård i Lappträsk satsar man på samarbete – byggde gemensam ladugård i Artsjö

På Pockar gård har man i flera generationer försökt förnya gården för att den ska fortsätta vara lönsam. Syskonen Kirsten och Nisse Borups senaste projekt är en ny ladugård de byggde tillsammans med en annan gård.
– Vi var tvungna att bygga en ny ladugård för vår gamla ladugård började vara så gammal och sliten. Vi ville inte bygga den ensamma, säger Kirsten Borup.
I finländska mått är Pockar gård en ganska stor gård på 500 hektar och med både mjölkkor och slaktsvin.
– Det är ganska ovanligt att gårdar har både och. Oftast brukar det vara antingen eller. Men vi har alltid velat ha djur på gården och vi tycker att gårdar utan djur är döda gårdar.
Flera samarbeten med andra gårdar
Förutom med gården i Artsjö har man på Pockar gård flera andra samarbeten på gång. Tillsammans med två andra gårdar har man ett samägt andelsbolag där växtodlingen sköts gemensamt.
– Det är på både gott och ont. Största fördelen är att man kan utnyttja maskinerna mer effektivt. Gårdarna är alla lite olika så det passar bra med sådd och skörd då det sker på olika tidpunkter. Men man måste kunna kompromissa.
Att följa alla regler och restriktioner är dyrt. Det här är ingen guldgruva. Men vi hoppas att det ändå finns en framtid för det finländska jordbruket
― Kirsten Borup
Klimatfrågan rör även jordbruket
Kirsten och Nisse Borup har den senaste tiden funderat mycket på klimatet och hur man skulle kunna ta det i beaktande i förbättringen av gården.
– Vi har en flisvärmecentral som värmer upp hela gården så ingen olja används. Min bror undersöker ifall man kan utveckla en biogasanläggning där man skulle kunna omvandla djurstallarnas gödsel till energi.
Förutom miljöbestämmelser finn det också höga krav också på djurens hälsotillstånd och välfärd i Finland.
– Att följa alla regler och restriktioner är dyrt. Det här är ingen guldgruva. Men vi hoppas att det ändå finns en framtid för det finländska jordbruket.